O singură bancă acordă împrumuturi după noile norme de creditare avizate de BNR. Restul instituțiilor așteaptă „vremuri mai bune".

Doar o bancă acordă împrumuturi relaxateLa o lună de la intrarea în vigoare a noului regulament de creditare, doar o singură bancă acordă împrumuturi după noile norme. Restul insti tuțiilor financiare așteaptă de ciziile Băncii Naționale a României (BNR) de validare, anunță re vista „Capital".

„Băncile sunt mult mai precaute, mai ales atunci când iau în considerare stabilitatea locurilor de muncă, dar și piața imobiliară, care se află pe o direcție descendentă. La clienți am observat că au tendința să amâne cumpărarea ori căror proprietăți în această perioadă, așteptând ca prețurile să scadă și mai mult", a declarat Haris Hanif, șeful serviciului de retail de la RBS România.

Și Adrian Vasilescu, consilierul pe probleme de imagine al gu vernatorului BNR, Mu gur Isă rescu, a declarat că in sti tu țiile financiare sunt în acest mo ment într-o perioadă de aștep tare și de neîncredere, care nu are legătură cu noile norme de creditare.

„Regulamentul este conceput pentru a asigura o creditare sănătoasă și a evita orice risc la persoanele fizice. Degeaba unii bancheri arată că BNR nu relaxează creditarea. Scopul băncii centrale nu este de a relaxa, ci de a pune baze sănătoase creditării", a declarat Vasilescu.

Potrivit unui sondaj realizat de revista „Capital", Piraeus Bank este singura care aplică, de săp tămâna trecută, noile norme de creditare. „Astfel, pentru creditele imobiliare cu garanții reale, gradul de îndatorare variază între 49,85% și 70%, în funcție doar de profilul clientului și de termenul pe care este acordat creditul", spun reprezentanții băncii. Suma pe care o poate împrumuta un client este influențată și de creșterea cursului de schimb, potrivit oficialului RBS România, Haris Hanif.

Suma împrumutată, cu 25% mai mare

În mediul bancar se zvonește că BNR a stabilit deja un grad de îndatorare maximal pe fiecare bancă, în funcție de care aprobă sau respinge noile norme, acesta fiind un alt motiv pentru care instituțiile bancare se arată prudente în a modifica normele de creditare. Potrivit noilor condiții de creditare, un bărbat căsătorit, de 35 de ani, cu un venit lunar de 800 de euro, va putea accesa un credit ipotecar de 40.000 de euro, cu o rată lunară de 299,51 de euro, față de 30.000 de euro, cât putea accesa pe vechile norme.

La ora actuală, mai mulți bancheri afirmă că este imposibil să dai credite. Pentru un împrumut de 60.000-70.000 de euro, clientul trebuie să aibă un venit lunar net de circa 1.500 de euro. Prin urmare, rata de creștere a creditelor ipotecare în acest an va fi sub 10%. În ultimii cinci ani, circa 150.000 de români și-au luat un credit ipotecar, media anuală a împrumuturilor garantate fiind de 30.000 de euro. De la declanșarea crizei financiare, valoarea creditelor ipotecare a cunoscut o creștere medie de numai 0,6 miliarde de lei pe lună, după ce până acum se înregistrau avansuri lunare de peste un miliard de lei.

Sursa

18 February 2009