0-1572-1722_89278.jpgPersoanele care vor sa-si vanda apartamentul trebuie sa prezinte la notariat certificatul de performanta energetica a cladirii, in scopul incheierii contractului de vanzare-cumparare, iar in cazul inchirierii, trebuie sa prezinte certificatul la administratia fiscala pe raza careia de afla cladirea.
Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Principalele modificari se refera la afisarea certificatului de performanta energetica la cladirile aflate in proprietatea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice, obligativitatea existentei documentului amintit la receptia lucrarii si prezentarea acestuia in cazul incheierii actului de vanzare-cumparare sau inchiriere, precum si realizarea unei baze de date la Institutul National de Cercetare-Dezoltare in Constructii si Economia Constructiilor (INCERC) dupa ce ele vor fi fost centralizate.
Certificatul de performanta al cladirii este eliberat proprietarului. Cel pentru cladirile noi se prezinta comisiei intrunite in vederea receptiei finale si se introduce in cartea tehnica a constructiei.

Contravenientii vor fi supusi la amenzi
Actul normativ aprobat de Guvern mai prevede ca nerespectarea obligatiei privind afisarea certificatului de performanta energetica a cladirii, pentru cladirile cu o suprafata utila de peste 1.000 mp aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice, se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 de lei. Aceeasi amenda se aplica si pentru nerespectarea obligatiei de a prezenta certificatul la receptia finala a cladirilor noi. Sanctiunile se aplica de catre primarii.
Potrivit actului normativ, auditorul energetic pentru cladiri este definit ca o persoana fizica atestata in conditiile legii, care are dreptul sa realizeze auditul energetic, sa elaboreze certificatul de performanta energetica si sa intocmeasca raportul de audit energetic al cladirii existente.
Auditorii energetici pentru cladiri sunt specialisti care isi desfasoara activitatea ca persoane fizice autorizate sau ca angajati ai unor persoane juridice.

Afacere de miliarde de euro
Aplicarea acestei legi va accelera procesul de reabilitare termica a cladirilor vechi, in prezent existand un program deocamdata limitat prin care bugetul Administratiei Centrale, bugetele locale si Asociatiile de Proprietari participa fiecare cu cate o treime din costuri. Aceastea din urma au posibilitatea esalonarii platilor si includerii ratelor ce trebuie platite de catre membri pe termene de pana la opt ani. Cum suma aferenta unui apartament cu doua camere se situeaza in jurul a 1.000 de euro, si tinand cont de faptul ca toate cladirile vechi vor trebui sa se alinieze prevederilor legii, rezulta o afacere uriasa cifrata la mai multe miliarde de euro. In prezent, locuintele situate in cladiri vechi consuma cu circa 40% mai multa energie decat media din Uniunea Europeana. Prin eliminarea acestor pierderi, Romania ar putea reduce drastic si chiar elimina dependenta de importurile de petrol si gaze rusesti.

Sursa

3 October 2008