CBRE: Băncile solicită un grad de preînchiriere de 30-50% din suprafaţă.  Firmele care caută clădiri de birouri nu prea sunt interesate să semneze înainte.

24999-152668maxim.jpgSegmentul office al pieţei imobiliare din România s-ar putea contracta foarte mult în următorii ani, iar oferta viitoare de spaţii de birouri se va baza în cea mai mare parte pe clădirile deja finalizate. Încă de la începutul acestui an, la capitolul livrări de spaţii noi de birouri, piaţa office din Capitală se confruntă cu un minim istoric, în primele trei luni ale acestui an fiind predaţi circa 2.000 de metri pătraţi. Faţă de intervalul de anul trecut, suprafaţa livrată în primul trimestru al acestui an este de 22 de ori mai mică, în perioada ianuarie-martie din 2011, livrându-se 45.000 de metri pătraţi, potrivit datelo, companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

"Pentru a finanţa un proiect de birouri, băncile solicită un grad de preînchiriere de 30-50% din suprafaţă. Companiile nu mai sunt deschise la preînchirieri pentru că au acum planuri pe termen scurt din cauza climatului economic instabil. Driverii pieţei sunt acum reducerea şi eficientizarea costurilor, relocarea cu chirii mai mici, optimizarea spaţiilor. Companiile fac analiza spaţiilor existente, reduc numărul de celule prin desfacerea pereţilor despărţitori şi încurajează lucrul în spaţii deschise", a declarat Cătălina Jigman, şeful departamentului birouri CBRE România, citată de Mediafax.

În lipsa unor proiecte noi, companiile se îndreaptă spre proiectele deja existente, ceea ce a redus rata medie de neocupare la 13%, în timp ce în centru spaţiile goale sunt şi mai puţine, ajungând şi la 6%. "Piaţa este încă precaută, am trecut de la dezvoltări speculative la livrări de produse începute, iar acum suntem în stadiul în care dezvoltările, pentru a se întâmpla, depind de activitatea de preînchiriere şi de finanţare. Proiectele finalizate în această perioadă sunt formate din clădiri mici, realizate în general din fonduri proprii", a adăugat reprezentantul CBRE.

Nici 2013 nu se anunţă a fi un an grozav

Lucrurile nu vor sta prea bine nici anul viitor, în condiţiile în care în acest an nu a fost început niciun proiect nou, iar dezvoltarea unui imobil de birouri durează în medie între 18 şi 24 de luni. "În condiţiile acestea, nivelul livrărilor din 2013 ar putea fi şi mai redus decât cel din 2012, dar nu cred că va fi un blocaj. Chiriaşii ar putea să fie dispuşi la preînchirieri, ceea ce este un lucru bun pentru piaţă. Pe hârtie sunt multe proiecte gata să înceapă dacă au preînchirieri", a explicat reprezentantul CBRE.

Printre proiectele care ar putea să fie începute în acest an se numără Ana Tower, dezvoltat de GTC şi omul de afaceri George Copos, şi Pipera Business Park, al Portland Trust. Proiectele care ar trebui finalizate pe parcursul acestui an se află AFI Business Park, Aviatorilor Business Plaza, Prezan OB, UniCredit HQ şi ART Business Center 6. La finele anului vor fi livrate pe piaţă şi clădirile Sky Tower (cea mai înaltă clădire de birouri din Bucureşti) şi FCC Office, ambele dezvoltate de Raiffeisen evolution. În ceea ce priveşte chiria, valoarea contractuală s-a menţinut în medie în ultimii ani la circa 19,5 euro pe metru pătrat pe lună, însă valoarea efectivă plătită este cu 5-15% mai redusă deoarece proprietarii acordă o serie de facilităţi, respectiv luni de chirie zero, cotribuţii în cash pentru amenajarea spaţiului etc.

Clădirea Tower Center Internaţional, controlată de grupul Avrig 35 şi neocupată de peste trei ani, ar putea fi scoasă la închiriere în acest an, imobilul de circa 20.000 de metri pătraţi reprezentând un sfert din suprafaţa nouă de birouri cu livrare în 2012, potrivit CBRE. Deşi a fost finalizată încă din 2008, cea mai înaltă clădire din zona Piaţa Victoriei este încă neocupată din cauza unui litigiu între acţionari.

"Din câte ştim, au fost rezolvate problemele între acţionari. Nu este pe piaţă încă, dar ne aşteptăm ca anul acesta să fie scoasă la închiriere. Am analizat această clădire şi poate intra la livrări noi în acest an", a mai declarat Cătălina Jigman.

 

Sursa

28 May 2012