Clienţii băncilor pentru locuinţe vor beneficia în acest an de prime de la stat în valoare de aproape 3 milioane de euro.

Cum poate primi o familie 1.000 de euro anual de la statStatul acordă în acest an o primă de 25% din banii depuşi la băncile de locuinţe, în baza unui contract de economisire-creditare, faţă de 15% în 2008.

Un alt avantaj este dobânda fixă în lei de doar 5-6% pentru un credit destinat renovării, construcţiei sau achiziţionării unei case, ceea ce ar putea constitui un impuls pentru revigorarea pieţei imobiliare.

Sistemul de economisire-creditare din portofoliul băncilor pentru locuinţe (BCR şi Raiffeisen) este un fel de CAR pentru piaţa imobiliară. Acesta presupune o perioadă de cel puţin un an şi jumătate în care clienţii trebuie să economisească lunar o sumă de bani, după care pot obţine un credit cu dobândă mică, acesta putând fi utilizat doar în domeniul locativ.

În plus, statul contribuie cu o primă ce poate ajunge la echivalentul a 250 de euro pe an. Există şi facilităţi fiscale, clienţii putând deduce până la 300 de lei pe an din impozitul pe venit.

Ţinând cont că fiecare membru al unei familii, chiar şi minorii, are posibilitatea de a încheia un astfel de contract, o familie cu patru persoane poate obţine de la stat echivalentul a 1.000 de euro pe an. Cu condiţia ca valoarea sumelor economisite să se ridice la 4.000 de euro. Astfel, soldul economiilor ajunge, în trei ani, la peste 15.000 de euro, după ce se adaugă şi dobânda fixă de 2-3% acordată de bancă. Împrumutul ce se poate obţine după perioada de economisire nu poate depăşi valoarea sumei acumulate.

Este vorba însă de un credit în lei avantajos, cu o dobândă fixă de numai 5-6% pe an. Dacă economiseşte patru ani, familia respectivă va putea spera chiar la cumpărarea unui imobil, pentru că suma economisită ajunge la 20.000 de euro, la care se adaugă un credit de aceeaşi valoare. Pentru a face mai atractiv acest produs, băncile oferă şi posibilitatea contractării anticipate a unui credit imobiliar, perioada de economisire urmând a se desfăşura ulterior, cu condiţia depunerii unui avans de minimum 25% din valoarea împrumutului.

Cåştig de pånă la 25% pe an

Băncile specializate spun că speră să atragă cât mai mulţi clienţi. BCR Banca pentru Locuinţe, lansată în vara anului trecut, a reuşit, într-o jumătate de an, să depăşească cu 7.000 de contracte ţinta de 50.000 stabilită iniţial, valoarea totală a sumei contractate fiind de peste 900 de milioane de lei. Clienţii băncii urmează să primească prime de la stat în valoare de 3,3 milioane de lei.

Cealaltă bancă specializată pe economisire-creditare, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, înfiinţată în urmă cu patru ani, a încheiat până acum peste 100.000 de contracte, pentru care statul a achitat în total 14 milioane de euro. Alte două milioane de euro urmează a fi plătite în contul sumelor economisite pe parcursul anului trecut.

„Pentru 2009 BCR Banca pentru Locuinţe îşi propune să-şi păstreze poziţia de lider de piaţă la contractele nou încheiate, astfel încât în următorii ani să devenim lideri de piaţă şi în privinţa stocului total de contracte", spune preşedintele băncii, Petre Tulin. În 2009, clienţii BCR vor beneficia şi de finanţare anticipată, ceea ce va contribui la creşterea atractivităţii produselor. Majorarea primei de la stat va conduce la dinamizarea economisirii-creditării în România, spune Tulin.

Ceea ce înseamnă resurse suplimentare pe termen lung, în lei, pentru finanţarea domeniului locativ, cu impact pozitiv asupra economiei şi dezvoltarea unor activităţi conexe. „Ca un efect direct, ne aşteptăm ca în perioada următoare să crească atât valoarea contractelor încheiate, cât şi volumul depunerilor clienţilor", adaugă Tulin. Concret, dobânda bonificată de BCR Banca pentru Locuinţe împreună cu prima de stat şi celelalte facilităţi fiscale poate depăşi un randament de 25%, pentru depuneri pe timp de doi ani. Banca percepe un singur comision de acordare a creditelor, de 3% din valoarea acestora, clientul având posibilitatea de a efectua oricând rambursări anticipate fără a se percepe comisioane.

Sursa

13 April 2009