Preţurile la apartamente, vechi sau noi, nu ar trebui să ţină cont numai de numărul de potenţiali clienţi sau de preţul de construcţie ci şi de veniturile din acea zonă precum şi de accesul la utilităţi. Declaraţia îi aparţine lui Dan Ioan Popp, preşedintele celui mai mare dezvoltator imobiliar român, Impact.

http://www.gandul.info/financiar/dezvoltatorii-propun-calcularea-pretului-in-functie-de-venituri-4942127Spre exemplu, dacă o locuinţă este nouă, dar este situată la marginea oraşului, unde nu există drum asfaltat sau instituţii precum şcoli, grădiniţă sau spital, în preţul cerut de dezvoltator trebuie reflectate şi aceste lipsuri, care pot duce la un preţ mai mic pe metrul pătrat.

"Evaluarea corectă a unui imobil este cu atât mai anevoioasă cu cât se amplifică tendinţa de a simplifica excesiv criteriile de evaluare prin ignorarea aspectelor calitative şi sinergice ce dau valoarea reală a bunurilor imobiliare.

Adică indicatorul preţului pe metru pătrat nu este nici suficient, nici real!", spune Popp. El a precizat că a lansat o astfel de ofertă de calculare a preţurilor în funcţie de mai mulţi factori, printre care veniturile şi accesul la utilităţi.

Metoda e folosită de ani buni în Canada şi SUA

Sistemul nu este unul nou, agenţiile din Statele Unite şi Canada furnizâd astfel de servicii celor care vor să ştie care este preţul zonei. "În Canada, sunt site-uri, unde, pentru 20 de dolari canadieni, dai o adresă şi îţi dă imediat preţul zonei.

Aceasta este o metodă de evaluare automată, care în funcţie de anumiţi parametrii, îţi dă valoarea imobilului. Metoda are limitele ei, pentru că proprietăţile nu sunt identice, dar pentru informare e bună.

Pe pieţe stabile, active, unde au loc tranzacţii şi unde sunt puţine variaţii de preţ, acest sistem are o acurateţe uimitoare. În schimb, pe pieţe mai slabe, cu puţine tranzacţii, cum e şi la noi, nu are un grad mare de aproximaţie", a declarat pentru Gândul Adrian Crivii, directorul companiei de evaluare Darian.



Sursa

30 September 2009