Epoca de aur a imobiliarelor - în care dezvoltatorii şi brokerii se uitau, pe de o parte, la avalanşa de cereri de locuinţe şi, pe de cealaltă, la relaxarea băncilor în a o finanţa - e, deja, istorie.

sursa foto:moneyexpress/getty imagesInsiderii industriei se uită, acum, cu un ochi la evoluţia economică şi cu celălalt la guvernanţi. Mai mult ca oricând în ultimul deceniu, indicatorii macro şi deciziile politice joacă un rol‑cheie în evoluţia businessului de imobiliare.

Specialiştii anticipau încă de la începutul anului faptul că evoluţia pieţei de imobiliare va depinde „foarte mult de mersul economiei": dacă acesta va fi în sens negativ, atunci preţurile apartamentelor noi vor mai scădea. Ideea reapare acum, tot mai subliniat, în contextul noilor decizii politice, privitoare la creşterea TVA şi la reducerea salariilor bugetarilor. Tocmai de aceea, unii jucători se feresc să avanseze, acum, ideea de stabilizare a pieţei - cu atât mai puţin la finalul lui 2010 - şi privesc deja înspre 2011.

Este cazul lui Nimrod Zvik, Marketing Manager la Be Igloo, fond de investiţii care a cumpărat în anii de boom 2007-2008 circa 700 sute de apartamente în mai multe ansambluri rezidenţiale din Bucureşti. Pe lângă măsuri­le luate de Guvern, Zvik mai pune pe tapet un aspect în discuţia despre stabilitate: contextul internaţional.

Dacă economia europeană îşi va reveni, sunt şanse ca şi cea locală să se simtă mai bine, dă el de înţeles.

Bogdan Voica, Managing Partner al John Taylor, firmă de consultanţă specializată pe piaţa rezidenţială de lux, duce discuţia şi mai departe şi spune că anul viitor nu se va schimba „nimic radical", cel puţin în materie de preţuri. „Probabil abia în 2012 vom vedea schimbări importante", spune el. Asta nu înseamnă că, până atunci, în imobiliare va fi linişte. Stabilitatea pieţei e departe de a se produce. Iată câteva motive.

CE ADUCE TOAMNA. Primul are legătură chiar cu viitorul apropiat. În această toamnă, spune Ilan Laufer, Managing Partner al firmei de consultanţă Retail Group, vom vedea „o ultimă scădere, de 10-15%, la preţurile apartamentelor vechi". Motivul? Eliminarea subvenţiilor, de către stat, pentru căldură. „Fiecare familie va plăti în plus 700-800 RON la întreţinere", explică Laufer. El crede că tăierea subvenţiilor la căldură, precum şi tăierea salariilor bugetarilor vor duce la restanţe mai mari la credite şi, probabil, vom asista la mai multe executări silite. Context în care, inevitabil, va urma un nou val de scădere a preţurilor.

„Vor fi oraşe în România, oraşe mici, monoindustriale, unde ne putem aştepta ca preţul apartamentelor vechi să mai scadă în această toamnă cu 25-30%", spune spune Adrian Crivii, care conduce firma de consultanţă Darian, ce realizează periodic studii naţionale pe piaţa rezidenţială. „Toamna va aduce pragul cel mai de jos al pieţei", continuă consultantul. Dar în oraşele mari - ex. Timişoara, Bucureşti, Cluj, Iaşi - preţurile nu vor scădea atât de mult, crede el, şi nici creşteri spectaculoase nu vor fi „prea curând". Preţurile se vor stabiliza, cel mai probabil, anul viitor.

 

 
Sursa

25 August 2010