Aceştia nu au depins de finanţarea băncilor, de aceea din 2008 şi până acum nu au modificat foarte mult preţurile locuinţelor pe care le-au construit. Refuzul de a reduce valorile caselor puse la vânzare a alungat toţi clienţii. Din moment ce aceşti jucători din piaţă nu au mai vândut acum, cu siguranţă vor scădea mai mult preţurile pentru a se alinia cu cele din piaţă şi pentru a avea tranzacţii.

18506-137912maxim.jpgÎn 2008, dezvoltatorii imobiliari erau obişnuiţi să vândă locuinţe pe bandă rulantă la orice preţ, iar când a venit criza o parte din ei s-au văzut nevoiţi să ajusteze din preţuri. Cei care nu au fost presaţi de bănci nu au modificat preţurile foarte mult, dar nici nu au vândut. Astăzi aceştia din urmă trebuie să se alinieze la preţurile din piaţă, altfel nu vor vinde nimic.

"În februarie 2008 începea criza imobiliară în România. Nimeni nu o conştientiza la adevărata dimensiune, însă efectele nu au întârziat să apară. Tranzacţiile s-au blocat în totalitate, apartamentele antecontractate nu au mai fost achiziţionate, iar dezvoltatorii au decis să nu mai construiască, ba mai mult, să scadă preţurile. Până astăzi, preţurile au scăzut cu un procent cuprins între 25 şi 40%, în funcţie de strategia de preţ a dezvoltatorilor, a profiturilor estimate iniţial", a declarat, pentru Curierul Naţional, Beatrice Dumitraşcu, managing partner Coldwell Banker Titan. Aceasta a mai spus că au fost dezvoltatori care nu au scăzut foarte mult preţurile, ca urmare a faptului că au avut şansa să vândă foarte bine înainte de începerea crizei. "Rămânând cu puţine apartamente de vândut şi evident nefiind sub presiunea băncilor, aceşti dezvoltatori şi-au permis să ţină preţul ridicat. Cert este însă că până la urmă nu există dezvoltator care să nu fi scăzut preţul cu cel puţin 10%", a mai completat Beatrice Dumitraşcu.

Dezvoltatorii care în 2008-2010 au scăzut preţurile cu doar câteva procente vor aplica cele mai importante ajustări

Întrebată cu cât se vor modifica preţurile locuinţelor noi, reprezentantul Coldwell Banker a explicat că depinde foarte mult de segmentul de piaţă căruia se adresează fiecare dezvoltator în parte. Dacă este luat ca exemplu segmentul mediu de piaţă, este o certitudine faptul că Programul Prima Casă 4 va dicta noul nivel de preţ al apartamentelor. În ceea ce priveşte segmentul de lux, întâlnim o cu totul şi cu totul altă abordare. Pe acest segment s-a construit mai puţin, iar potenţialii cumpărători nu vor cumpăra prin niciun program susţinut de Guvern. Aşadar, valoarea apartamentelor de lux va scădea mai lent, dar va continua să scadă.

Legat de ajustarea preţurilor, reprezentanţii Malos - Home Buying Services, companie care oferă servicii de consultanţă imobiliară şi legală pentru achiziţia de locuinţe pentru cumpărători, au spus că vor avea loc modificări ale valorilor pentru anumite ansambluri rezidenţiale, în special în cazul dezvoltatorilor imobiliari care în perioada 2008-2010 au scăzut preţurile cu doar câteva procente. O încercare de adaptare a preţurilor la un nivel apropiat de cererea sustenabilă ar însemna pentru dezvoltatori o deblocare a tranzacţiilor.

Diferenţa de preţ dintre locuinţele noi faţă de cele vechi este undeva între 10 şi 30%. Dar şi în acest caz depinde de la un proiect la altul, a explicat Beatrice Dumitraşcu.

Din 2008 şi până în 2010, doar 15.000 de locuinţe au fost finalizate

Legat de numărul de locuinţe ridicate după 2008, acesta nu a fost unul spectaculos.

La debutul crizei erau anunţate spre a fi dezvoltate în Bucureşti 75.000 de unităţi locative, iar în 2011 sunt anunţate a fi ridicate doar 2.500 de locuinţe, potrivit datelor Coldwell Banker Affiliates of Romania solicitate de Curierul Naţional la începutul lunii mai.

La sfârşitul lui 2008 se anunţa că vor fi demarate peste 200 de proiecte rezidenţiale ce însumau 75.000 de unităţi locative. Iar la sfârşitul lui 2010 datele arătau că 50.000 de locuinţe au rămas la stadiul de planificare sau în stadii foarte incipiente de proiect - fără a fi începută construcţia, practic au fost anulate. În cele din urmă, 25.000 de apartamente au fost începute în Bucureşti. Nu toate aceste unităţi au fost finalizate, ţinând cont de amânările diferitelor faze sau ale unor proiecte. Aşadar, astăzi doar 15.000 de locuinţe au fost finalizate din cele 75.000 anunţate în 2008.


Sursa

25 May 2011