Modernizarea locuinței este adesea interpretată minimal de către clienți. De cele mai multe ori, aceștia se rezumă la a schimba culoarea pereților sau la a înlocui piesele vechi de mobilier. Bugetul nu permite mai mult. Să apeleze la un specialist în design interior este o idee respinsă din principiu, datorită costurilor pe care le implică. Românilor nu le plac serviciile de intermediere și nici nu acceptă să plătească pentru idei. Dar în acest caz, se poate aplica dictonul „Suntem prea săraci pentru a ne permite un lucru ieftin”. Specialiștii în design interior pot ajuta clientul să obțină un preț total mai mic și beneficii incomparabil mai mari decât ar obține lucrând singur.

36649-designer_interior.jpgDesignerii de interior pot rezolva două mari probleme ale locuinței, dintr-o singură mișcare: aspectul și funcționalitatea. Orice locuință trebuie personalizată, pentru a răspunde nevoilor curente și în continuă schimbare ale proprietarilor.

Indiferent cât de mare este locuința, proprietarii vor sfârși prin a se plânge că nu mai au loc. Spațiul, sau lipsa spațiului, mai precis, e cea mai comună problemă. Un expert în amenajare poate să creeze spațiu chiar și acolo unde pare imposibil. Debaralele, boxele, balcoanele, spațiile de depozitare, beciurile sau podurile, toate pot fi modificate și transformate în noi camere sau extensii ale camerelor actuale, în funcție de ce își doresc clienții”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ana Maria Mocanu, designer Home Artist.

Clienții preferă să cumpere o nouă locuință, decât să o adapteze pe cea veche la nevoile actuale

Asemenea schimbări par radicale și sunt evitate, de către cei mai mulți proprietari. În multe cazuri, aceștia preferă să cumpere altă locuință decât să o transforme pe cea în care locuiesc. Asta deși transformarea unui subsol într-o cameră de relaxare, de exemplu, durează aproximativ două săptămâni, timp în care sunt puse la punct proiectul, sistemul de iluminare, mobilierul și montajul. Prețul estimativ total: 5.000 euro.

De obicei, clienții sunt reticenți până când văd rezultatele. Dar aproape întotdeauna, cei care au făcut o schimbare punctuală, respectiv transformarea sau reamenajarea unei camere, se vor întoarce pentru a experimenta același lucru pentru o altă cameră. Am avut clienți care au ales transformarea totală a locuinței, un apartament cu trei camere în care am schimbat absolut tot, de la parchet, mutat pereți, cromatică pereți, mobilă, accesorii. În cazul lor, prețul a fost de 17.000 de euro”, continuă designer Ana Maria Mocanu.

Designerii de interior pot obține prețuri mai mici pentru mobilă, accesorii și echipele de montaj

Deși pare paradoxal, un asemenea contract de modernizare a locuinței poate aduce economii considerabile. Specialiștii în domeniu lucrează în sistem de parteneriat cu furnizori din toate categoriile, care le oferă tarife speciale pentru clienții lor, tarife la care persoanele fizice nu au acces.

Clienții noștri sunt adesea oameni din clasa medie-superioară. Dar asta nu pentru că noi nu am putea oferi servicii celor cu bugete mai mici, pentru că putem. Doar că cei cu bugete mai mici nici măcar nu iau în calcul o discuție cu noi, gratuită, în care să ne spună nevoile lor și noi să le calculăm un bugest estimativ. Pentru că atunci, orice client realist, își va da seama că și incluzând comisionul de manoperă, tot iese mai ieftin sau egal cu ce ar face el de unul singur, cu bătăi de cap, zile întregi de plimbat prin magzine, studiat piața, alegeri nepotrivite și implementare defectuoasă, generată de lipsa de expertiză”, explică Marian Popa, manager In Style – Construcții și Amenajări.

Amenajarea grădinilor este un alt subiect tabu pentru proprietarii de case. În timp ce specialiștii vizează imaginea casei în ansamblu, atunci când amenajează o grădină, proprietarii sunt mulțumiți cu un aspect ordonat. Nevoia de optimizare nici măcar nu este conștientizată.

Proprietarii de case trăiesc cu senzația că noi vrem doar să le tundem iarba sau să le văruim grătarul. Dar nu pentru asemenea activități am făcut noi studii, instruiri temeinice. Grădina trebuie să fie o continuare a casei, să țină cont de arhitectura acesteia și să ofere funcționalitatea potrivită locuitorilor. Fără principii riguroase aplicate, spațiul respectiv nu va funcționa la maximum de potențial, nu va arăta exemplar și va fi un eșec pentru peisagist”, continuă Marian Popa.

În cazul unei grădini perfect puse la punt, prețul inițial este de 200 euro/mp de grădină. În acest tarif sunt incluse amenajarea și eventuale construcții în grădină. Mentenanța însă este mult mai ieftină. Clientul va trebui să plătească lunar doar 100 euro, pentru o grădină de 200 mp, respectiv jumătate din cât a costat un singur metru pătrat, în investiția inițială.

CITEȘTE ȘI:

23 March 2015