Românii cu venituri în lei plătesc acum cu 150 de lei mai mult ca în aprilie pentru o rată de 400 de euro.

21438-15_04_38737639c2.jpgAprilie a fost cea mai bună lună din acest an pentru românii cu credite în euro şi salarii în lei. Euribor, indicele în funcţie de care li se calculează dobânda la credit, era pe atunci la minimul istoric, iar leul era la cel mai înalt nivel din acest an faţă de euro: 4,08 lei/euro.

De atunci şi până acum, a crescut atât dobânda la euro (cu circa 0,5 puncte, din cauza majorării Euribor), cât şi valoarea monedei europene în raport cu leul. Ce au însemnat aceste scumpiri pentru datornici?

Petre, un debitor cu un credit ipotecar a cărui rată era de 382 de euro la începutul lunii aprilie, achită acum 395 de euro, ceea ce înseamnă o scumpire cu 3,4% doar din cauza creşterii Euribor (declanşată în aprilie).

Totodată, asemeni celor mai mulţi români cu credite în euro, Petre îşi primeşte salariul în lei, deci a avut de suportat şi scumpirea ratei din cauza deprecierii leului. Dacă în aprilie pentru o rată de 382 de euro el plătea 1.558 lei, acum are nevoie de 1.700 de lei pentru cei 395 de euro, deci cu 142 de lei în plus.

Diferenţa este contravaloarea întreţinerii pe timp de vară pentru un apartament de două camere. Acelaşi debitor are un credit de nevoi personale, care avea în aprilie o rată de 210 euro. Acum rata a devenit 213 euro. În aprilie, acesta plătea 856 de lei, iar acum achită 918 lei, cu 60 de lei mai mult.

Dobânzile la euro întră în stand-by

În prima parte a perioadei de creditare, cea mai mare pondere din rate este reprezentată de dobândă, principalul (datoria efectivă) reprezentând de multe ori doar 10 - 20% din totalul sumei. Românii cu salarii în lei şi credite în euro au resimţit diferit creşterea ratelor, în funcţie de perioada care a mai rămas până la scadenţă.

Potrivit unor bancheri locali, în primii ani de creditare, o scumpire cu 0,5% a dobânzii poate aduce în plus şi 10% din rată. Vestea bună pentru debitorii în euro este că Banca Centrală Europeană (BCE) a stopat şirul de creşteri a dobânzii cheie şi, spun unii analişti, ar putea chiar reduce din nou dobânda, pentru a încuraja astfel creşterea economică.

Ieri, BCE a menţinut dobânda de referinţă la nivelul de 1,5% pe an. În ceea ce priveşte leul, tensiunile din zona euro determină cei mai mulţi analişti să considere că, în perioada următoare, cel puţin până la finele anului, cursul valutar ar putea fluctua în jurul a 4,3 lei/euro.


Sursa

7 October 2011