Ani de zile, Londra a deținut supremația în preferințele investitorilor străini care plasează bani în Europa. Doar în anul 2015, banii străinilor au creat în U.K. peste 42.000 de noi locuri de muncă. Dar votul britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană amenință puterea financiară a Londrei. Alegerea englezilor nu doar că va schimba cifrele pe plan intern, dar va aduce schimbări la nivelul întregului continent. Spre ce metropolă se vor orienta investitorii străini? Asistăm la construcția unui nou centru financiar?

40562-londra.jpgPână de curând, reputația Londrei era sinonimă cu siguranța financiară, iar avantajele sale o făceau să fie, de departe, preferata investitorilor străini: zona metropolitană a Londrei a fost clasată pe primul loc, în 2015, în clasamentul EY al zonelor urbane din Europa, din punct de vedere al numărului de proiecte de investiții străine directe. De-a lungul anului trecut, banii străinilor a creat 42.336 de noi locuri de muncă în Regatul Unit, creșterea fiind de 35% față de anul anterior. Dar stabilitatea Londrei este deja zguduită de alegerea britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, iar majoritatea investitorilor străini așteaptă să vadă repercusiunile votului.

„O bună parte din discuția privind Brexit-ul se axează pe viitorul statut al Londrei, ca important centru financiar european. Este puțin probabil ca baza legală pe care operează sectorul financiar din Londra să se schimbe fundamental, ea fiind construită pe însăși legislația UE. În cazul puțin probabil în care orașul nu va păstra echivalența cu cadrul legislativ al uniunii, Dublin pare a fi principala destinație pentru companiile de servicii financiare care doresc să își păstreze accesul la Piața Unică. Capitala Irlandei reprezintă în acest moment una dintre cele mai atractive alternative pentru Londra, datorită infrastructurii, legislației europene, dar și limbii vorbite la nivel local”, explică Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.

În ochii investitorilor străini, Londra este urmată de Paris și de Munchen. Acesta din urmă și întreaga regiune Bavaria din Germania s-au evidențiat ca zonele urbane cu cea mai rapidă creștere pentru investitori în 2015, cu o creștere de 134% față de anul anterior, urmată de Berlin.

Investițiile străine directe în Europa au atins un maxim istoric, ducând la peste 217.000 de joburi noi, în 2015. România, pe locul 6

Anul trecut s-a remarcat printr-un număr record de proiecte bazate pe capital străin: în creștere cu 14% față de 2014, cele 5.083 de proiecte ISD au generat 217.666 de noi locuri de muncă, potrivit „ European attractiveness survey 2016” realizat de EY. Marea Britanie, Germania și Franța dețin împreună puțin peste jumătate (51%) din proiectele ISD înregistrate în întreg spațiul european. România se situează pe locul 6 în Europa după numărul de locuri de muncă nou create prin investiții străine directe, cu peste 12.000 de job-uri create în 2015, marcând o creștere de 17% față de anul anterior.

În ciuda unui an remarcabil pentru investițiile străine directe în Europa, provocările de natură geopolitică și macroeconomică atașate Brexit-ului au potențialul de a afecta intențiile de investiții în viitorul apropiat, atrag atenția specialiștii.

„În ciuda unui mediu de afaceri incert și a unei game largi de riscuri geopolitice, investitorii au văzut în continuare Europa ca pe o locație relativ sigură. Punctele forte ale Europei constau în infrastructura digitală și logistică, în forța de muncă calificată și într-un mediu stabil din punct de vedere al legilor și reglementărilor. Totuși, decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană ne aduce pe un teritoriu necunoscut. Este pentru prima dată când un stat membru părăsește uniunea, astfel că impactul și consecințele directe sunt greu de anticipat. Companiile vor fi nevoite să activeze planurile pentru situații neprevăzute la care au lucrat în ultimele luni, demarând totodată și ajustarea planurilor pe termen lung”, punctează Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.

  • Proiectele intra-europene au continuat să domine activitatea ISD, cu 2.751 de investiții near-shore reprezentând 54% din numărul total de proiecte și cu 108.543 de locuri de muncă nou create.
  • Din afara Europei, Statele Unite conduc în topul investițiilor străine directe în Europa – 1.193 proiecte ISD și 58.437 de locuri de muncă nou create – și este principala țară de la nivel global care investește în Europa.
  • În sectorul financiar și al serviciilor pentru afaceri, Statele Unite au generat 558 de proiecte și 22.425 de noi locuri de muncă.
  • Asia și-a intensificat, de asemenea, activitatea în Europa, cu 735 de proiecte ISD și 37.215 de locuri noi de muncă generate în 2015.
  • China este cel mai mare investitor asiatic din Europa, cu 238 de proiecte (creștere de +2%) și 8.917 de noi locuri de muncă.

„Impactul economic pentru viitorul apropiat se va resimți asupra încrederii și așteptărilor investitorilor. Incertitudinea privind viitorul relațiilor comerciale dintre UK și UE va încetini investițiile în anumite industrii, atât în regat, cât și pe continent. Afluxul de capital către Marea Britanie este posibil să scadă, lira sterlină va rămâne într-o poziție mai slabă, iar activitatea de IPO și M&A va încetini de asemenea. Un lucru este însă cert: schimbările majore legate de comerț, piața muncii și politici publice nu vor avea loc peste noapte. În consecință, companiile au răgazul de face deja planuri pe termen lung pentru a întâmpina toate aceste provocări", conchide reprezentantul EY România.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

11 iulie 2016