Frenezia imobiliară din cele mai moderne metropole ale lumii nu poate continua la nesfârșit, avertizează specialiștii. Orașele aflate în cel mai mare pericol sunt Londra și Hong Kong, cele care păreau să sfideze criza mondială, în urmă cu câțiva ani. Prețul proprietăților au urcat cu zeci de procente din 2013 încoace, apreciere ce nu se reflectă și în restul economiei, punctează analiștii internaționali.

38852-bula_imobiliara.jpgLondra și Hong Kong sunt privite cu îngrijorare de către analiștii internaționali, care avertizează că agitația imobiliară din cele două metropole se apropie de un final dramatic. Raportul dintre prețul de tranzacționare și venitul per gospodărie se dezechilibrează de la un semestru la altul, într-o situație similară aflându-se și raportul dintre prețul proprietăților și prețul de închiriere. Această instabilitate denotă că piața imobiliară este departe de a fi sănătoasă, astfel că specialiștii atrag atenția asupra riscului iminent de spargere a bulei.

Potrivit „Global Real Estate Bubble Index”, realizat de compania de analiză financiară UBS AG, orașele care îndeplinesc un scor mai mare de 1,5 se confruntă cu astfel de riscuri. În urma unei analize minuțioase, Londra a obținut cel mai mare scor (1,88), urmată de Hong Kong (1,67), în timp ce Sydney a fost clasat pe ce-a de-a treia poziție, cu un scor de 1,39. Studiul a fost realizat în 15 dintre cele mai „fierbinți” piețe imobiliare ale lumii.

Londra înregistrează cea mai mare diferență din lume între prețul locuințelor și veniturile lunare per gospodărie. În ceea ce privește locuințele dedicate maselor, prețul de tranzacționare a urcat cu aproape 40%, de la începutul lui 2013, reușind chiar să depășească vârful atins în 2007. Drept urmare, capitala britanică se confruntă cu cel mai ridicat risc de a trece printr-o corecție a prețurilor, cât de curând.

„Cererea venită din străinătate (pentru proprietățile londoneze) și oferta venită de la cei care și-au plasat banii în siguranță în piața imobiliară de aici explică valorile actuale ridicate. Riscul geopolitic global și prețurile ridicate din orașele asiatice au făcut ca prețurile din segmentul real estate londonez să ajungă pe noi culmi. Totodată, la această creștere, au contribuit și clienții locali”, spun specialiștii UBS, referindu-se la existența randamentelor atractive ale proprietăților buy-to-let și creșterea continuă a populației.

  • Un angajat cu venituri medii din Londra trebuie să economisească moderat circa 14 ani, pentru a reuși să își cumpere o locuință cu suprafața de 60 metri pătrați
  • Totodată, perioada medie de economisire pentru un angajat din Hong Kong este de 21 de ani, în timp ce pentru New York, timpul este de 11 ani

Prețul locuințelor din Hong Kong a urcat cu 200%, în ultimii 10 ani, timp în care valoarea chiriilor a crescut cu doar 35%, în termeni reali, ajustat la inflație. Un factor care a contribuit puternic la această situație a fost boomul creditelor imobiliare, punctează analiștii internaționali. Potrivit estimărilor, prețul proprietăților din Hong Kong va coborî cu mai bine de 10%, doar pe parcursul următorului an.

Orașele americane se bucură de cele mai echilibrate piețe imobiliare, cu excepția San Francisco, unde creșterea cererii din partea străinilor și activitatea economică din Sillicon Valley fac ca prețurile să urce într-un ritm rapid. New York, Boston și Chicago ocupă ultimele locuri în analiza UBS, fiind printre puținele metropole importante în care amenințarea unei bule imobiliare este mult prea departe pentru a fi luată în calcul.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

9 December 2015