O insulă din sudul Mării Adriatice este scoasă la vânzare, iar proprietarii i-au redus preţul cu aproape 70%, în speranţa că vor găsi un client dispus să treacă peste poveştile înspăimântătoare. Localnicii spun că este bântuită şi astăzi de sufletele victimelor unui masacru petrecut în urmă cu 70 ani. Cu toate că este amplasată într-una dintre cele mai frumoase zone din Europa, în apropierea faimoasei Dubrovnik, cumpărătorii întârzie să apară.

32312-insula_daksa.jpgCu o suprafaţă de cinci hectare, insula croată Daksa este scoasă la vânzare pentru „numai” 2 milioane euro. Aflată în apropiere de Perla Adriaticii – faimoasa insulă Dubrovnik, insula Daksa vine la pachet cu o mică pădurice, cu plaje private, cu o mănăstire franciscane veche de peste 200 ani, dar şi cu propriile... fantome.

Insula Daksa a fost scena unui adevărat masacru, în urmă cu aproape 70 ani, motiv pentru care localnicii susţin că este bântuită. La sfârşitul lui octombrie 1944, către sfârşitul Celui De-al Doilea Război Mondial, partizanii iugoslavi au arestat circa 300 de cetăţeni ai oraşului Dubrovnik, presupuşi colaboratori nazişti. Conform unor criterii rămase necunoscute, 53 dintre aceştia au fost duşi pe insula Daksa, aliniaţi şi împuşcaţi cu sânge rece, fără a fi judecaţi în prealabil. Cadavrele au rămas neîngropate zeci de ani, până în 2009, când au fost descoperite de autorităţile croate. Până în prezent, nimeni nu a fost acuzat, crimele nu au fost investigate, iar localnicii pretind că spiritele victimelor continuă să hoinărească pe insulă, în căutarea dreptăţii.

Proprietarii Nila Perica Dusilo Florshutz şi Franica Dusilo Cavich încearcă să vândă insula bântuită de aproape 10 ani. Preţul iniţial era de 6 milioane euro, în vremuri în care sectorul imobiliar era în plin avânt, iar zona atrăgea unele dintre cele mai importante vedete internaţionale. Însă cumpărătorii au întârziat să apară, iar odată cu trecerea anilor, preţul a scăzut simţitor. În prezent, insula este nelocuită, iar turiştii se aventurează aici arareori.

  • Croaţia are peste 1.000 insule în Marea Adriatică, iar zona este vizitată anual de circa 10 milioane turişti occidentali
  • Dubrovnik este cunoscută ca fiind insula de vacanţă a unor celebrităţi precum Roman Abramovich, Tom Cruise, Michael Douglas, Catherine Zeta Jones, Gwyneth Paltrow, Steven Spielberg, etc.
  • Vedete precum Sharon Stone sau Clint Eastwood au vrut să-şi cumpere propria insulă croată, însă au renunţat din cauza legislaţiei restrictive cu privire la autorizaţiile de construire

Autorităţile din ţinutul Dubrovnik-Neret au prioritate la achiziţia insulei Daksa, însă nu şi-au exercitat acest drept legal, din cauza restrângerilor de bugete cauzate de criza financiară. Drept urmare, insula bântuită este disponibilă pentru potenţial cumpărător, ce poate trece peste povestea macabră ce însoţeşte această bucăţică de pământ. 

NU RATA: N-ai bani de un apartament? Cumpără-ţi o insulă! Preţurile pornesc de la 5 dolari.


7 November 2013