Denumit şi „Perla Adriaticii”, oraşul Dubrovnik reprezintă una dintre cele mai interesante destinaţii turistice europene. Litoralul croat, peisajele unice şi decorul medieval atrag în fiecare vară vizitatori din întreaga lume, astfel că, de-a lungul anilor, Dubrovnik s-a remarcat şi în ochii investitorilor locali şi internaţionali.

30147-dubrovnik.jpgDubrovnik nu este nici pe departe printre cele mai mari oraşe ale Croaţiei, însă este, cu siguranţă, cel mai cunoscut. În prezent, este una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă de pe litoralul Mării Adriatice. În Evul Mediu, era singurul oraş european ce putea rivaliza cu Veneţia, din punct de vedere al comerţului maritim, atingând un nivel remarcabil de dezvoltare între secolele XV şi XVI. Multe dintre clădirile actuale datează încă de atunci, astfel că Dubrovnik a reuşit să îşi menţină atmosfera mediavală.

  • Dubrovnik este un oraş-fortăreaţă ale cărui ziduri de apărare se menţin până în zilele de azi, deşi au fost construite între secolele XII şi XVII
  • Dubrovnik este amplasat în cel mai sudic punct al Croaţiei şi are o populaţie de circa 42.000 locuitori
  • Oraşul denumit şi „Perla Adriaticii” a fost inclus încă din 1979 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO

La începutul anilor 2000, litoralul Croaţiei a devenit o destinaţie interesantă pentru clienţii străini care doreau să îşi investească banii într-o casă de vacanţă. Preţul proprietăţilor din zone precum Dalmatia, Istria sau Kvarner a crescut cu rapiditate, Dubrovnik aflându-se pe prima poziţie. Însă boomul imobiliar a durat până la începerea crizei financiare mondiale, când cei mai mulţi investitori s-au retras către pieţe mai sigure, cu tradiţie pe segmentul locuinţelor de vacanţă, precum sudul Franţei, Spania sau Italia. Preţurile au scăzut cu 30-50% în zonă, însă Dubrovnik a fost cel mai puţin afectat, datorită renumelui şi a faptului că nu este la fel de izolat precum alte oraşe.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.800 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.500 euro/mp

Înainte de înăsprirea condiţiilor economice pe plan mondial, cei mai activi cumpărători erau britanicii şi irlandezii, însă în prezent, numărul acestora a scăzut considerabil. Acum, clienţii imobiliari sunt cu precădere croaţi stabiliţi în alte ţări, care vor să îşi plaseze banii într-o proprietate pe meleagurile natale. De asemenea, consultanţii imobiliari locali spun că numărul cumpărătorilor ruşi creşte constant, precum şi cel al americanilor sau canadienilor. În plus, cei mai mulţi străini îşi folosesc casele de vacanţă cel mult de două ori pe an, iar în restul timpului, le închiriază.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 530 euro/lună; semicentral: 400 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 850 euro/lună; semicentral: 600 euro/lună

CITEȘTE ȘI: Stuttgart, un oraş mic cu o reputaţie uriaşă, ceea ce atrage investitorii imobiliari

 

27 April 2013