O lege nescrisa a imobiliarelor spune ca in fiecare an ar trebui construit sau reconstruit 1% din stocul de locuinte al unui oras, ceea ce ar insemna pentru Bucuresti constructia a 9.000 de locuinte anual.

Daca in 2009 in Capitala s-au construit 6.912 locuinte, in scadere cu 17% fata de anul precedent, previziunile pe termen mediu sunt si mai pesimiste, in conditiile in care nimeni nu mai incepe proiecte noi. In ultimii douazeci de ani, maximul a fost atins in 2008, cu un stoc realizat de 8.326 de locuinte, potrivit datelor de la Statistica.

De unde vom cumpara locuinte peste doi ani pe o piata pe care finantarea se limiteaza la a tine in viata proiectele incepute in perioada de boom imobiliar, ansambluri in care expunerile bancilor sunt de zeci de milioane de euro.

Cine mai construieste in prezent?

Si proiectele aflate in constructie intra tot in categoria celor incepute in perioada de boom imobiliar, adica la costuri ridicate. Preturile au scazut in cea mai mare parte a proiectelor. Spre exemplu, la Vivando Unirii, studiourile nu mai au preturi pornind de la 109.000 de euro plus TVA (19%, cum era in acest caz), ci de 82.000 de euro plus TVA de 5%, astfel ca per total pretul locuintei este mai mic cu aproape 35%.

Cu toate acestea, mult prea mult, ar putea spune unii, pentru o locuinta de 40 de metri patrati, fie ea la o statie de tramvai de Piata Unirii sau cu mobilier de la firma Class Living a Cameliei Sucu.

Constructia a fost ridicata, iar acum lucrarile sunt concentrate asupra finisajelor exterioare si interioare. Numarul de apartamente nu este mare, ceva mai mult de 100 de unitati, dar ajustarea preturilor este una normala.

"Singura greseala pe care am facut-o a fost ca ne-am lasat dusi in eroare de piata rezidentiala unde, cand vindeam zeci de apartamente lunar, credeam ca preturile cresc fara sa se opreasca. Asta s-a intamplat pana in momentul predarii apartamentelor, cand oameni care platisera avansuri de 20% nu mai puteau plati restul", spunea recent Shimon Galon, directorul companiei israeliene GTC si unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de pe piata.



Sursa

15 April 2010