Liniştiţi de normele stricte de construcţie din Japonia, clienţii îşi alegeau locuinţele în funcţie de panoramă, de spaţiu şi de preţ. În ultimii ani au fost la mare căutare apartamentele poziţionate la etaje superioare, în clădiri cât mai înalte, cu vedere spre Golful Tokio. Dar dezastrul din martie a schimbat radical preferinţele cumpărătorilor japonezi.

20014-tokio.jpgTokio a avut o evoluţie comparativă cu cea a Cenuşăresei: dintr-o zonă prăfuită, plină de depozite şi magazii, a devenit un district unde zgârie-norii strălucitori se construiesc pe bandă rulantă. Însă dezvoltarea intensă pe verticală a segmentului rezidenţial japonez pare să fie serios ameninţată de un sentiment de precauţie ce a lovit populaţia, în urma dezastrului de mare amploare din martie, anul acesta.

Economia japoneză, şi aşa firavă, ar putea fi serios afectată de această problemă, care ar putea fi un alt efect al cutremurului de 9 grade pe scara Richter. Piaţa imobiliară din Tokio şi din întreaga Japonie se află în pericol, existând miliarde de dolari blocaţi în zgârie-nori începuţi, şantiere în lucru sau proiecte pe hârtie.

O altă problemă scoasă la lumină de ultimul cutremur este instabilitatea terenului dinapropierea apei, zonă unde sute de mii de familii şi-au stabilit locuinţele în ultimii zece ani. În Urayasu, oraş situat pe coastă la doar 15 km de centrul Tokyo, cutremurul a sfâşiat pavajul şi a răsturnat casele, iar solul s-a transformat rapid în mâl, fenomen cunoscut sub numele de lichefiere.

20012-tokio1.jpg29 de trilioane dolari pot ajunge să nu mai valoreze nimic

În decursul ultimului secol, japonezii au început proiecte măreţe de transformare a solului, pentru a-şi satisface nevoile industriale şi rezidenţiale. De la începutul anilor 2000, transformarea s-a axat pe marginea oraşului Tokio, unde se întâlneşte oraşul cu marea. Acolo s-au ivit oportunităţi deosebite de afaceri - constructorii de nave şi companii din industria grea, care deţineau şantiere şi uzine, s-au mutat către alte regiuni din Asia, mai ieftine. Astfel că au scos la vânzare mult teren la preţ foarte mic, reţetă clasică de succes. Dezvoltatorii nu au pierdut timpul şi au început să investească. Spre exemplu, un cartier nou, plin de zgârie-nori cu caracter rezidenţial, este construit unde nu demult era un şantier naval al conglomeratului industrial IHI.

Acum, îngrijorarea supravieţuitorilor dezastrului din martie cu privire la nou-ridicatele turnuri rezidenţiale sau la proprietăţile cu vedere spre Golful Tokio, aruncă o umbră asupra pieţei imobiliare japoneze, estimată la 29 mii de miliarde de dolari.

„Un zgârie-nori flutură ca o trestie în bătaia vântului"

Masakao Tsubuku, deţinătoarea unui blog imobiliar, şi-a făcut cunoscută experienţa din urma cutremurului. Aceasta locuia, împreună cu soţul ei, într-un apartament spaţios de la etajul 24, cu o vedere deosebită spre Muntele Fuji. După dezastru, cei doi nu ştiau cum să se mute mai repede.

Înalta construcţie a rezistat cu brio cutremurului devastator din luna martie a acestui an, legănându-se şi unduindu-se pentru a absorbi cele mai rele şocuri seismice. Dar Tsubuku povesteşte că a fost extrem de înfricoşată în timp ce turnul flutura ca o trestie în bătaia vântului. Mai mult, lifturile au fost stricate până a doua zi, izolând oamenii în locuinţă.

„Nu am realizat până acum ce înfricoşător este să locuieşti la o înălţime atât de mare de sol. După această experienţă, nu cred că aceşti zgârie-nori sunt cea mai bună alegere pentru un cămin" declară Tsubuku pentru New York Times.

Se pare că părerea este împărtăşită de un număr din ce în ce mai mare de oameni din Tokio şi împrejurimile sale, cu toate că oraşul este la mai mult de 160 km de regiunea cea mai afectată de dezastru. În ultimul timp, s-au prăbuşit vânzările locuinţelor situate în turnuri deosebit de înalte din Tokio, iar chiriaşi precum Tsubuku s-au mutat.

Cele mai căutate apartamente de acum un an sunt acum ocolite de către clienţi

În luna mai, au scăzut cu 40% achiziţiile de apartamente din clădiri cu cel puţin 20 de etaje din Tokio, comparativ cu anul trecut. Această scădere a venit după ce, în luna aprilie, vânzările s-au prăbuşit cu peste 80% în cazul acestor locuinţe situate la mare înălţime, conform datelor Institutului Economic Imobiliar din Tokio.

Aceste cifre au afectat grav vânzările de apartamente din zona metropolitană Tokio. Tranzacţiile de toate tipurile de locuinţe au scăzut cu aproape 30% în aprilie, iar în mai au crescut timid cu puţin peste 3 procente - mult sub aşteptările analiştilor internaţionali.

Regulile aspre de construcţie presupun ca în cazul unui cutremur de mari proporţii, clădirile foarte înalte să fie uşor afectate. Chiar şi în nord, unde au fost cele mai mari dezastre, majoritatea pagubelor au fost cauzate de tsunami, nu de cutremur în sine. Dar de atunci, cumpărătorii de locuinţe preferă etajele joase şi caută ca acestea să fie cât mai în interiorul insulei, unde pământul este mai solid.

CITEŞTE ŞI Top 10 - Cei mai impresionanţi zgârie-nori din lume


26 July 2011