Pe viitor sunt necesare posibile ajustări ale valorilor asigurate şi primelor aferente sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor, potrivit declaraţiilor făcute de Emil-Sever Georgescu, director ştiinţific URBAN-INCERC.

21571-204419-13de.jpg"Noile poliţe emise de PAID ar putea să ia în considerare atât mărimea şi tipul construcţiei, cât şi ponderea materialelor de construcţie, parametri care condiţionează şi tipul avariilor şi valoarea pagubei potenţiale, pentru a se ajunge la sume de despăgubiri care să reprezinte într-adevăr un factor de sprijin social", a explicat directorul INCERC.

Astfel, la nivelul PAID, trebuie detaliate cu atenţie normele metodologice, a căror componentă tehnică nu trebuie tratată în spirit excesiv administrativ, astfel încât gradul de subscriere să fie sporit o dată cu pregătirea pentru a face faţă evenimentelor. „Acest sistem poate asigura doar o parte din fondurile necesare reconstrucţiei, cel mult o parte din avansul pentru consolidare şi asta numai cu măsuri legal şi administrative suplimentare. Ar fi util ca şi în România să se coreleze în viitor obligativitatea asigurărilor cu alte politici publice, legi şi ordonanţe", a precizat Emil-Sever Georgescu.

Schimbare de metodologie

De asemenea, pentru sănătatea sistemului de asigurări şi pentru reducerea riscului „este la fel de importantă şi procedura de expertiză tehnică şi proiectare a reparaţiei sau consolidării, de cheltuire a sumelor, şi inspecţia după ce au fost aplicate măsurile de readucere la o situaţie sigură şi aptă de utilizare. Astfel, „banii de la despăgubiri trebuie să fie utilizaţi sub control public (tehnic şi managerial) numai pentru lucrările care asigură în primul rând siguranţa structurilor, protecţia vieţii şi a proprietăţii", potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă. În acelaşi timp, este nevoie de programe de diseminare de informaţii şi educare, astfel încât cetăţenii să ştie clar ce anume este asigurat şi ce nu este, cine şi cât de corect va evalua paguba, în ce mod şi în cât timp va ajunge să îşi refacă siguranţa clădirii, cine controlează acest proces etc.

Sprijin de la giganţi

Potrivit unui studiu Guy Carpenter, evenimentele catastrofale produse de la începutul acestui an şi până în luna septembrie au generat pierderi asigurate în valoare de 75,6 mld. USD, adică mai mult decât dublul pierderilor înregistrate ca urmare a evenimentelor din întreg anul 2010, de 36 mld. USD. Din aceste daune, jumătate au fost provocate de cutremurul produs pe 11 martie a.c. în Japonia, adică 33 mld. USD, alte 14 mld. USD reprezentând pierderi asigurate în urma cutremurului din Noua Zeelandă, 19,6 mld. USD - fenomenele meteorologice extreme din SUA, 5 mld. USD - uraganul Irene şi 4 mld. USD - ciclonul din Austria. În ceea ce priveşte programul român de asigurare la catastrofe, Raluca Petreanu, Vicepreşedinte, Guy Carpenter, susţine că „preţul negociat al reasigurării este foarte bun, ca dovadă că marii reasigurători susţin programul, au fost interesaţi să preia riscul şi susţin ideea de Pool".

Potenţial substanţial

De asemenea, Alexandra STORR, vicepreşedinte, SWISS Re Europe, a spus că „nevoia de acoperire va creşte în România, ceea ce va însemna şi o capacitate mai mare de reasigurare solicitată pe pieţele internaţionale, aspect care poate influenţa şi cotaţiile obţinute. PAID beneficiază de un program de reasigurare de tip excedent de daună, care acoperă portofoliul PAID pentru o valoare de 300 mil. EUR, sumă mai mult decât acoperitoare pentru poliţele valabile gestionate, potrivit directorului general al Pool-ului.


Sursa

19 October 2011