Primăriile de comune şi oraşe mici din ţară sunt pregătite dacă nu să aplice amenzi măcar să dea avertismente celor care nu au încă o poliţă obligatorie de asigurare a locuinţei.

19601-188500-175494-.jpgEdilii de comune şi oraşe mici din România sunt pregătiţi să dea avertismente locuitorilor care nu au încă o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor. Din 15 iulie, legea le permite chiar să aplice amenzi de până la 500 de lei."

Până la urmă legea este lege iar legea spune că pot fi aplicate amenzi. Totuşi, scopul nostru nu este acela de a aplica sancţiuni ci acela de a determina cetăţenii, mai ales pe cei din zona rurală, să înţeleagă că, în caz de dezastru statul nu le va mai acorda niciun ajutor. De aceea este fundamental ca locuinţele să fie asigurate", arată Marius Bulugea, preşedintele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Mai mulţi primari de comune şi oraşe mici contactaţi de RL susţin opinia preşedintelui PAID. " Oamenii trebuie să înţeleagă că unde-i lege nu-i tocmeală. Până la urmă vom aplica şi amenzi dacă va fi nevoie. Până atunci facem însă toate eforturile pentru a populariza aceste asigurări. Lucrăm cu oameni din primărie dar şi cu agenţi ai companiilor de asigurări care ne-au vizitat destul de des în ultima vreme", spune Eugen Bălănean, primarul din Jibou, un orăşel cu 11.800 de locuitori şi 7000 de locuinţe din judeţul Sălaj.

Popularizare cu ce au la îndemână

Unele primării au delegat 2-3 angajaţi care au ca sarcină de serviciu popularizarea asigurărilor, altele lipesc afişe iar cele mai multe acordă asistenţă agenţilor trimişi de companiile de asigurări şi oferă informaţii oamenilor atunci când trec pe la Primărie cu alte treburi. " Nu cred că vom aplica amenzi într-o primă fază, voi propune consiliului local să mergem pe avertismente primele 6-12 luni. Avem şase oameni care se ocupă cu informarea cetăţenilor şi probabil aceeaşi oameni vor da şi avertismentele. Nu putem da amenzi din prima fază pentru că oamenii sunt săraci", spune Mihai Stepănescu, primarul independent al Reşiţei, oraş cu 25.000 de locuinţe. Şi la sate se lucrează cu oameni din primărie. " Am doi oameni pe care îi pun la dispoziţia firmelor de asigurări. Facem ce putem pentru a conştientiza oamenii. Eu chiar aş vrea ca toată lumea să aibă o asigurare mai ales că suntem într-o zonă de deal unde alunecările de teren sunt frecvente. Din păcate însă oamenii sunt săraci şi nu ar avea cu ce să plătească amenzile.", explică Ion Cristian Rădulescu, primarul din Vişineşti, comuna Dâmboviţeană cu 2100 de locuitori.

Am întâlnit şi săteni asiguraţi

Cu totul altfel par să stea lucrurile în comuna Almaj, judeţul Dolj acolo unde, potrivit spuselor primăriţei Mariana Tămboi, mai mult de jumătate din locuinţe sunt deja asigurate. Ar fi astfel un procent de asiguraţi de peste 10 ori mai mare decât media pe zonele rurale. " Nu cred că vom avea de ce să aplicăm amenzi. Mai mult de jumătate sin locuinţe sunt deja asigurate", spune edilul comunei cu 700 de locuinţe.


Sursa

6 July 2011