România este una dintre ţările cu cel mai ridicat risc seismic din Europa, se plâng companiile de asigurări, iar studiile internaţionale o confirmă. Activitatea seismică intensă din ultimele săptămâni îi face pe asiguratori să se gândească la posibile scenarii în cazul unei astfel de catastrofe şi să ia în calcul din ce în ce mai serios majorarea preţurilor, chiar cu 20%.

32204-asigurari.jpgNumărul cutremurelor simţite la noi în ţară s-a dublat în ultimii ani, arată analizele Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Mai mult, luna octombrie a fost una agitată, cu circa 30 cutremure produse la Galaţi şi Vrancea, dintre care unul de 5,5 grade pe scara Richter (6 octombrie) şi altul de 4,7 grade pe scara Richter (15 octombrie). Seismele tot mai dese venite din zona Vrancea îi fac pe specialiştii străini să plaseze România în topul celor mai riscante ţări din Europa, informaţii la care companiile de asigurări nu rămân fără reacţie.

  • Numărul cererilor de despăgubire a urcat simţitor, după recentul cutremur de 5,5 grade pe scara Richter
  • Aproape 60% dintre proprietarii români nu au încheiat o poliţă de asigurare împotriva dezastrelor
  • Pagubele ar putea depăşi 4 miliarde euro, în cazul unui cutremur puternic

„Evident, cutremurele dese, chiar dacă sunt de mică intensitate, au pus semne de întrebare şi ne aşteptăm ca preţurile oferite să fie influenţate de aceste evenimente”, a declarat pentru ProTv Mihaela Cojocaru, director adjunct Certasig.

Reprezentanţii companiilor de asigurări au anunţat că există discuţii de renegociere a tarifelor de asigurare, provocate de cutremurele şi inundaţiile petrecute în ultima perioadă. Drept urmare, de la începutul lui 2014, am putea asista la o scumpire a poliţelor de asigurare chiar şi cu 20%.

PE ACEEAȘI TEMĂ: În cazul unui cutremur major, asigurările s-ar putea dovedi absolut inutile, iar FNI ar părea doar un mic accident

 

 

24 October 2013