Cursul euro a scăzut la 4,4675 lei/euro, ajungând la cel mai redus nivel al ultimele trei luni şi jumătate. Aprecierea leului a fost susţinută încă de joi de ordine de vânzare de euro plasate de jucători străini.

28712-euro.jpgUn curs mai mic decât cel de luni a fost afişat de BNR în data 31 august, când euro a fost de 4,4595 lei. Cursul de astăzi este cu 0,72 bani mai mic decât cel anunţat la finalul săptămânii trecute.

Leul este încă pe minus în raport cu euro de la începutul anului, paritatea oficială fiind cu peste 3% mai sus faţă de nivelul de la închiderea anului trecut, de 4,3197 lei/euro, notează Mediafax.

Moneda naţională s-a apreciat luni şi în raport cu dolarul, cursul de referinţă coborând cu 2,51 bani, la 3,3954 lei/dolar, faţă de vineri. Astfel, cursul a atins cel mai redus nivel din 8 mai, când dolarul a fost cotat la 3,3850 lei.

Scăderi s-au înregistrat şi cazul cursului de referinţă pentru francul elveţian, de la 3,7022 lei/franc la 3,6990 lei/franc. Un curs oficial mai mic decât cel de luni a fost afişat de BNR pe 17 septembrie, când francul a fost 3,6984 lei.

Întărirea leului în raport cu euro este determinată de optimismul jucătorilor străini, care mizează pe stabilitate politică în România şi încheierea unui nou acord cu FMI. De asemenea, investitorii au fost atraşi şi de randamentele acceptate de Ministerul Finanţelor Publice la licitaţiile de vânzare de titluri de stat, având în vedere că pe pieţele din regiune se aşteaptă tăieri de dobândă” susţin dealerii.

Leul a început să câştige teren în faţa euro încă de joi, când a urcat cu 1% în raport cu moneda europeana, pe fondul vânzărilor masive de valută realizate de jucătorii străini, potrivit dealerilor, iar cursul a coborât sub 4,48 lei/euro pentru prima oră din luna septembrie.

Ulterior, în prima oră a şedinţei de luni, cursul a coborât sub 4,46 lei/euro, pentru prima dată de la finele lunii august. Astfel, cel mai redus nivel tranzacţionat în prima parte a şedinţei de luni a fost de 4,4565 lei/euro. După primele două ore de tranzacţionare, cotaţiile s-au stabilizat la peste 4,4650 lei/euro, iar volumele de tranzacţionare au fost mai reduse decât în precedentele două şedinţe.

 CITIŢI ŞI: Cum va evolua moneda naţională în raport cu euro în 2013?


17 December 2012