Veşti proaste, mai ales, pentru cei care au credite în euro. Leul va continua să se deprecieze şi anul viitor, dar ritmul va fi unul lent, în condiţiile în care, cel mai probabil, BNR va continua să susţină moneda naţională. Concluziile apar într-un raport încheiat de analiştii financiari de la ING Bank.

28381-curs-cp1-mic-si-anp51.jpgSpecialiştii vorbesc în raport de un scenariu în care moneda naţională se va deprecia gradual în 2013. Ritmul va fi impus de Banca Naţională, deoarece este de aşteptat ca aceasta să intervină pe piaţa valutara.

„Aşa cum am sugerat şi în trecut, intervenţii agresive care sa susţină leul cu orice preţ se pot dovedi prea costisitoare, din punctul de vedere al rezervelor valutare, şi nu fac altceva decât să transfere presiunea către o arie mai largă a economiei”, se arată în raportul ING.

„În timp ce un leul depreciat ar înrăutăţi situaţia datornicilor, intervenţiile agresive ar urca dobânzile la lei şi ar afecta atât debitorii, cât şi sistemul bancar şi Ministerul Finanţelor Publice, deoarece ar scumpi accesul la finanţare” precizează conso.ro.

Dar să nu uităm că susţinerea leului nu elimină riscurile care ameninţă stabilitatea financiară. Creditele neperformante nu sunt doar cele acordate în valută, o mare parte dintre acestea sunt contractate în moneda naţională.

„Dar, cât timp creditele neperformante se găsesc deja la un nivel alarmant şi se aşteaptă să atingă 20%, ne îndoim că BNR va permite o depreciere rapidă a leului şi va opta pentru extindere a trendului actual, de depreciere lenta”, concluzionează specialişti ING.

CITEȘTE ȘI Vom avea creştere economică în 2013?

 

3 December 2012