Atunci când euro creşte, stresul este mare atât pentru cei care au credite, cât şi pentru cei care pândesc o anume locuinţă. Indiferent dacă este vorba despre construcţii noi sau vechi, vânzătorii sunt de multe ori dornici să prindă orice oportunitate de a scumpi. Loteria se transformă însă în certitudine, dacă ştii cum să alegi vânzătorul.

26557-3833109921_318a05a7d1.jpgEvoluţia cursului are întotdeauna un impact direct asupra preţului. Dar pentru că riscurile sunt mult prea mari pentru ca un investitor să şi le permită, mulţi dintre cei care construiesc locuinţe noi au găsit mai multe metode pentru a se proteja împotriva riscului valutar. De altfel, aceasta este chiar o metodă de a departaja dezvoltatorii serioşi de cei care vizează doar câştigurile imediate.

„Direct sau indirect, întotdeauna sunt schimbări ale preţurilor dacă euro evoluează. Poate nu atât de drastic încât să simţim o scumpire majoră, dar pentru a evita scumpirea de pe o zi pe alta, trebuie să faci contracte pentru furnizarea materialelor, să stabileşti dinainte anumite bareme, anumite preţuri de achiziţie. Cei care achiziţionează de pe o zi pe alta, nu pot face un plan de dezvoltare şi nici nu pot stabili preţuri fixe. Pentru ei, chiar dacă azi este ieftin, mâine poate fi scump”, spune Ionuţ Butoi, preşedintele Asociaţiei Imobiliare Române.

Cu cât proiectele sunt mai mari, cu atât preţul de construcţie este mai mic

Totodată, negocierea pe termen lung cu furnizorii poate asigura preţuri mai mici pentru dezvoltatori. Astfel, cu cât sunt mai ample proiectele, cu atât sunt şanse mai mari să fie preţul de construcţie mai mic.

„Una este când un furnizor vinde trei bare de fier, alta când ştie că vinde bare de fier pentru cinci blocuri. Este altceva când ştie ce bani va încasa în fiecare lună. Și furnizorii sunt comercianţi, ei nu pot să îşi facă un plan de cheltuieli pe o lună, dar dacă semnezi pe câteva luni, ştiu clar: aduc cinci tone de fier, 100 de saci de ciment şi chiar dacă este preţul mai mic, are avantajul unui venit sigur şi constant”, continuă Ionuţ Butoi.

Înainte de criză, tentaţia oricărui dezvoltator era să obţină preţuri de construcţie cât mai mici, pentru a vinde apoi cât mai scump. Profitul obţinut astfel atingea cote fabuloase. Acum însă, acest sistem garantează falimentul. Clienţii au modelat deja piaţa şi orice dezvoltator ştie că nu va vinde decât dacă preţul este competitiv. Totuşi, există tendinţa ca pe măsură ce proiectul devine mai cunoscut, preţurile să crească.

„Din punctul de vedere al unui dezvoltator, este normal să creşti preţurile odată ce creşte notorietatea proiectului. În primul bloc se vinde mereu mai ieftin. Este încă şantier, nu sunt toate beneficiile. Dar după ce ai adus oamenii acolo şi ai populat un cartier, ai alte cerinţe. Trebuie să susţii un magazin alimentar, indiferent dacă se vând trei sau cinci pâini pe zi. La grădiniţa din cartier poate în primul an o să ai doar cinci elevi, dar educatoarea tot trebuie plătită. Faci un pub, indiferent dacă suntem doar noi acolo sau că vin 100 de oameni, pubul trebuie să meargă în continuare”, spune oficialul AIR.

Clienţii care ezită mai mult au şanse mai mici să prindă cele mai bune preţuri

În plus, locuinţele ieftine sunt primele care se vând într-un ansamblu imobiliar. Indiferent dacă este vorba despre cele deja construite sau cele din construcţiile care urmează să fie ridicate. Tocmai de aceea, clienţii care ezită mai mult au şanse mai mici să prindă cele mai bune preţuri.

„De regulă, primele se vând apartamentele cele mai ieftine. Chiar dacă este vorba despre complexuri cu apartamente ieftine, chiar dacă şi celelalte oferte sunt la preţuri foarte bune, tentaţia clientului este să prindă cea mai bună ofertă în materie de preţ”, spune Giulio Angheloiu, preşedinte Premier Service.

Totodată, este de luat în calcul faptul că orice dezvoltator vrea să îşi promoveze proiectul cu ajutorul primilor clienţi. Publicitatea făcută din om în om este cea mai eficientă strategie de vânzare. Tocmai de aceea, primii clienţi vor fi mereu încurajaţi cu mai multe beneficii decât cei care îi vor urma în cartier.

 CITEŞTE ŞI: Nu lăsa executorii să te jefuiască. Ai dreptul legal de a păstra bunurile care îţi asigură un trai decent

 

26 September 2012