În momentul achiziţionării unui apartament sau a unei garsoniere, cumpărătorii trebuie să verifice totul: de la actele imobilului, pånă la scurgerea de pe balcon.

Este recomandat ca aceştia să se uite cu atenţie la lucrările de zidărie şi tåmplărie, la instalaţia electrică şi de gaze, la centrala termică şi la instalaţiile sanitare.

De asemenea, trebuie verificat dacă dotările din casă coincid cu cele menţionate în Antecontractul de vånzare-cumpărare.

Dacă apar probleme privind calitatea lucrărilor de construcţii şi finisaje la apartamentele sau garsonierele achiziţionate, cumpărătorii se pot adresa Inspecţiei de Stat în Construcţii sau, pe baza unor expertize neutre, instanţei de judecată.

În momentul efectuării recepţiei unui apartament, consumatorii, pentru a nu avea, ulterior, probleme, trebuie să se uite cu atenţie la lucrările de zidărie şi tâmplărie, la instalaţia electrică şi de gaze, la centrala termică şi la instalaţiile sanitare.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în primul rând, cumpărătorul unui apartament sau al unei garsoniere trebuie să verifice: existenţa Cărţii tehnice a imobilului, situaţia juridică - intabulare în Cartea funciară, corespondenţa cu Proiectul tehnic, Contractul de antrepriză - obligaţii constructor.


Sursa

27 October 2009