În loc să-şi facă liniştiţi bagajele şi să lase cheile de la case băncilor, americanii au început să riposteze.

Cum îşi apără americanii caselePublicitate În timp ce guvernul Obama a lansat un vast plan de salvare a sistemului financiar, anumite organizaţii de peste Ocean au lansat o campanie pentru a împiedica băncile să pună sechestru pe casele americanilor îngropaţi în datorii.

Asociaţia organizaţiilor comunitare pentru o reformă imediată - ACORN, un grup care reuneşte membrii minorităţilor din SUA şi persoane cu venituri reduse, a inaugurat această campanie la 13 februarie, într-o biserică din Brooklyn. Cu ajutorul telefonului şi al site-urilor internet, membrii asociaţiei au început să pună în legătură familiile ameninţate cu expulzarea şi voluntarii care s-au arătat dornici să le vină în ajutor în momentul în care banca trece la executarea silită.

Demersul ACORN vine în contextul în care, la începutul crizei imobiliare, nimeni nu se gândea că proprietarii au intrat singuri în necaz şi că vinovăţia pentru ceea ce se întâmplă acum aparţine, de fapt, familiilor care au ales să trăiască „pe picior mare", dar fără să-şi permită acest lux.

Pe măsură ce sechestrarea bunurilor s-a extins, populaţia a început să arate cu degetul instituţiile financiare care au acordat împrumuturi generoase şi au încasat apoi ajutoare de miliarde de dolari de la stat. În acest context, de câteva luni, americanii convinşi că au fost lăsaţi în voia sorţii încep să opună rezistenţă. În loc să-şi facă liniştiţi bagajele şi să lase cheile de la case băncilor, proprietarii au început să riposteze.

Primele cazuri de „răscoală" au început să apară la sfârşitul anului trecut. În octombrie, o femeie din San Diego s-a legat de terasa locuinţei sale, după ce banca la care avea un credit ipotecar a refuzat să renegocieze condiţiile de acordare a împrumutului. În sprijin i-au venit vecinii şi militanţii ACORN, care au format un lanţ uman în faţa casei pe punctul de a fi confiscată de bancă, împiedicând autorităţile să o arunce în stradă pe femeia îndatorată.

În alte state, şerifii au fost nevoiţi să ia poziţie. În Illinois, de exemplu, şeriful Thomas J. Dart a angajat un avocat pentru a studia toate ordinele de expulzare şi pentru a-i proteja pe toţi cei care au continuat să-şi plătească chiriile după ce băncile le-au confiscat casele. Strategia ACORN constă în înfiinţarea unor reţele de solidaritate care vizează mobilizarea vecinilor unui proprietar ameninţat cu expulzarea de către bancă. Campania, numită „Apărătorii caselor", a atras peste 500 de participanţi la reuniunile organizate luna aceasta la New York şi în alte cinci state.

1 March 2009