"Regii Wall Street-ului" trăiesc cu adevărat regeşte, notează publicaţia americană Business Insider , care a realizat un top al celor mai scumpe proprietăţi deţinute de unii dintre cei mai prolifici bancheri din Statele Unite.

25857-rtxrosd.jpgFie că este vorba despre proprietăţi care se întind pe zeci de hectare sau de apartamente de lux situate în centrul Manhattan-ului, cele mai cunoscute personalităţi din sectorul financiar american şi-au adjudecat unele dintre cele mai valoroase locuinţe existente pe piaţa imobiliară locală.

Mai mult, chiar şi în timpul recesiuni, bancherii de pe Wall Street au continuat să se orienteze către proprietăţi evaluate la zeci de milioane de dolari. Publicaţia citată notează că estimările s-au bazat pe analiza anunţurilor de vânzare, a datelor oferite de administraţiile fiscale, precum şi pe expertiza unor experţi imobiliari.

Conacul din Greenwich al lui Cliff Asness, cofondatorul AQR , unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din SUA, are peste 720 de metri pătraţi.Vila cumpărată în 2003 are opt dormitoare, şase băi şi l-a costat pe Asness 9,6 milioane de dolari.

Casa de vacanţă a preşedintelui JP Morgan Chase, Jamie Dimon, se află într-o zonă selectă de la marginea New York-ului. Înconjurată de un teren împădurit, proprietatea a fost construită în anii 1930 şi are 10 dormitoare, şapte băi mari şi trei băi mici.

Dimon a achiziţionat conacul în 2007 când a plătit circa 17 milioane de dolari. Experţii imobiliari sunt de părere că, fiind vorba despre o proprietate deosebită, valoarea acesteia nu a scăzut în ultimii ani.

Steve Cohen, fondatorul SAC Capital Advisors, a achiziţional în 1998 o vilă de 3.200 de metri pătraţi situată pe un teren de 5,6 hectare, proprietatea fiind tranzacţionată pentru suma de 14,8 milioane de dolari. Locuinţa are un teren de baschet, o piscină interioară, grădini, un teren de tenis şi un teren mai mic de golf. Proprietatea este evaluată în prezent la circa 17,8 milioane de dolari.

Paul Tudor Jones a fost unul dintre primii şefi de fond de hedging care şi-a cumpărat în 1994 o proprietate în Greenwich, Connecticut, oraş renumit în prezent pentru abundenţa bancherilor care şi-au construit acolo case de vacanţe.

Imobilul este situat pe partea peninsulară a localităţii, având vedere către Long Island şi a costat circa 11 milioane de dolari. În 1998, vila a fost dărâmată, familia Jones ridicând în locul ei o clădire inspirată din celebra locuinţă a preşedintelui american Thomas Jefferson, Monticello. Presa relatează că noua vilă ar avea un garaj de 25 de locuri şi ar valora circa 18,4 milioane de euro.

Daniel H. Stern, unul dintre şefii grupului financiar Reservoir Capital, a cumpărat în 2011 un apartament de lux în centrul oraşului New York. Proprietatea l-a costat 15 milioane de dolari şi valorează în prezent între 16 şi 30 de milioane de dolari. Apartamentul are cinci camere, şase băi şi se află în vecinătatea parcului central din oraş.

Miliardarul filantrop George Soros deţine alături de soţia sa o casă evaluată la circa 22 de milioane de euro, situată în statul New York. În 2003, familia Soros a decis să-şi extindă proprietatea cu 25 de hectare, construind totdată o altă vilă cu 19 camere în vecinătatea imobilului vechi. Presa a relatat în acea perioadă că Soros a plătit 21,5 milioane de dolari pentru proprietatea învecinată pe care a achiziţionat-o de la autorul Jurrasic Park, Michael Crichton.

Boaz Weinstein, manager de hedge fund şi fondatorul Saba Capital, deţine un apartament în centrul New York-ului, în zona Upper East Side. Familia Weinstein a cumpărat proprietatea în 2012 pentru suma de 25,5 milioane de dolari, cu un milion de dolari peste preţul cerut de fostul proprietar.

Şeful Citi Group, Vikram Pandit, a achiziţionat în 2007 un apartament cu 10 camere situat în centrul Manhattan-ului. Imobilul a costat 17,9 milioane de dolari şi este evaluat în prezent la circa 30 de milioane de dolari

Stephen Freidham, manager şi partener Cyrus Capital Partners, este proprietarul unui apartament de 603 metri pătraţi achiziţionat cu 26 de milioane de dolari anul trecut. În prezent, proprietatea situată într-o clădire de pe Fifth Avenue, în centrul New York-ului, este evaluată la peste 36 de milioane de dolari, susţin brokerii imobiliari consultaţi de Business Insider.

Carl Icahn, fondatorul Icahn Associates, deţine o proprietate de aproape trei hectare situată în estul staţiunii Hamptons. Imobilul şi terenul sunt evaluate la circa 20 de milioane de dolari, însă un vecin al familiei Icahn a scos la vânzare o proprietate similară pentru care cere circa 40 de milioane de dolari.

Gene "tigrul" Sykes, director la Goldman Sachs, a plătit 40 de milioane de dolari pentru o proprietate de 3.200 de hectare în Bel Air, California. Sykes, considerat unul dintre cei mai buni bancheri specializaţi pe fuziuni şi achiziţii din Statele Unite, şi-ar fi plătit locuinţa cu bani gheaţă, scrie presa internaţională.

Eddie Lampert, preşedintele corporaţiei Sears Holdings,a cumpărat în martie anul acesta o pensiune în stil italian pe insula Creek, o zonă exclusivistă din Florida. Vila are o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, iar terenul se întinde pe un hectar.

Investitorul şi omul de afaceri Ira Rennert deţine cea mai mare reşedinţă privată din Statele Unite, proprietatea din Hamptons fiind evaluată la circa 200 de milioane de dolari.

Clădirea principală are circa 6.130 de metri pătraţi, 29 de dormitoare, 39 de băi, 12 şemineuri, o masă de cină cu o lungime de peste 27 de metri, o alee de bowling, două terenuri de tenis şi unul de baschet.

 

Sursa

6 August 2012