Românii au devenit mai îndrăzneţi, în ultimii ani, în ceea ce priveşte amenajarea locuinţei, observă cu bucurie specialiştii. După achiziţie, majoritatea noilor proprietari se preocupă de reamenajare şi de personalizarea căminului. În 2014, vopselele colorate câştigă şi mai mult teren, micşorând considerabil ponderea deţinută de vopseaua albă. IMOPEDIA.ro îţi oferă câteva sugestii legate de cromatica pereţilor.
 
33234-3_rosu_si_auriu.jpgPersonalizarea locuinţei este primul pas făcut de noii proprietari, după achiziţie. Nevoia de a locui într-un spaţiu ce poartă propria amprentă este naturală, subliniază atât specialiştii în design interior, cât şi sociologii.


„Proprietarii români au devenit mai îndrăzneţi, în ceea ce priveşte amenajarea locuinţei. Tendinţele internaţionale în design interior şi-au găsit nenumăraţi adepţi şi la noi în ţară, în special în rândul tinerilor, dar nu numai. De asemenea, noul val de specialişti promovează intens culorile şi imprimeurile, în amenajarea interioară. Dar în acelaşi timp, întotdeauna îmi sfătuiesc clienţii să aleagă ce li se potriveşte, nu neapărat ce este în pas cu moda”, subliniază arhitectul Cristiana Dogaru.
 
De-a lungul lui 2013, numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut cu 17%, faţă de anul precedent (atingând aproape 825.000 tranzacţii la nivel naţional, conform ANCPI). Analizele arată că fiecare tranzacţie este urmată în scurt timp de o investiţie în materiale de finisaj, realizată cu scopul de a personaliza noul cămin, lucru susţinut de datele Institutului Naţional de Statistică: volumul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente a urcat cu 15%, în primele 10 luni ale lui 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

„Locuinţele noi sunt vândute cu pereţii vopsiţi în alb. Cei care achiziţionează aceste imobile vor dori să-şi pună amprenta asupra lor. Achiziţiile de imobile vechi sunt urmate de asemenea de aplicarea unui strat nou de vopsea. Culoarea este unul din modurile prin care noii proprietari îşi exprimă propria personalitate”, arată Marga Carp, director de marketing Duraziv.

Culorile creează o anumită atmosferă și oferă personalitate locuinței
 
Personalitatea unei locuinţe este dată în special de culoarea pereţilor, iar modificarea acesteia schimbă puternic aspectul căminului, fiind una dintre cele mai la îndemână schimbări. Cei mai mulţi proprietari români preferă să folosească nişte culori intense la amenajarea camerelor pentru copii şi în dormitoare, potrivit studiilor Duraziv, deoarece reprezintă un spaţiu intim, ce nu poate fi judecat de orice vizitator. Pentru restul camerelor, sunt la mare căutare nuanţele pastel, iar producătorii de materiale de construcţii mizează anul acesta pe o accentuare a importanţei acordate de clienţii români culorilor, în proiectele de amenajare şi renovare.

„Lucrările de renovare şi cele de personalizare ale spaţiilor de locuit vor impulsiona în scurt timp consumul de vopsele colorate diminuând considerabil ponderea deţinută de vopseaua albă în piaţă. Românii iubesc culoarea, aspect care va deveni foarte vizibil în momentul în care vor creşte sumele investite în amenajarea imobilelor personale”, explică reprezentantul Duraziv.
 
Însă specialiştii ne atrag atenţia că întreaga noastră stare de spirit poate depinde de culoarea pereţilor, astfel că alegerea acesteia trebuie făcută cu mare atenţie, fiind unul dintre cei mai importanţi paşi în decorarea căminului. Având în vedere influenţa pe care o au culorile asupra psihicului, este important ca proprietarii să se orienteze către culori liniştitoare în spaţiile de odihnă şi către culori energizante în spaţiile dedicate lucrului.
 
  • Tonurile deschise, pastelate sau neutre oferă relaxare şi confort vizual, dau impresia de spaţialitate
  • Nuanţele pastelate, chiar şi cele pronunţate, indică o personalitate romantică
  • Culorile neutre detensionează şi odihnesc vederea 
  • Culorile puternice scot la iveală o personalitate jucăuşă, ne pot influenţa să fim mai puternici şi mai veseli

Cea mai îndrăzneaţă culoare: roşu. Cum poate fi folosită, fără a obosi vederea?

Culoarea lunii martie este roşu, iar specialiştii ne încurajează să ne folosim cu încredere de avantajele sale. Roşu e o culoare dinamică, care conferă un plus de strălucire unei încăperi moderne, mai ales atunci când îi sunt asociate accesorii de efect, aşa cum sunt corpurile de iluminat supradimensionate, din sticla mată albă sau chiar hârtie, pernele decorative sau covoarele din blană ecologică – toate albe. Roşu în bucătărie poate fi o soluţie reuşită pentru o amenajare cu mobilă clasică, cu fronturi albe şi blat masiv de stejar, mai ales dacă decorul e completat de un caroiaj elegant, în alb-negru, pentru pardoseală.

Pentru o locuinţă în stil retro, cu tavane înalte, pereţi casetaţi cu elemente de stuc şi uşi masive de lemn, vopsite în  alb, o tuşă de rosu intens va asigura o notă de dramatism şi va marca elegant intrarea. Culoarea roşie pe fond alb atrage instantaneu privirea, fiind uneori suficientă pentru a marca decorul, fără alte obiecte.

„Aplicarea unei simple nuanţe pe pereţi poate schimba radical starea şi energia proprietarului. Românii au fost mai coservatori în materie de culoare, în ultimii ani. Cu toate acestea, diverse combinaţii simple pot transforma în mod inspirat orice spaţiu. Culorile saturate sunt la modă în 2014, pentru că dau o senzaţie de profunzime şi un plus de dramatism stilului de amenajare, în vreme ce culorile deschise luminează spaţiul, creînd o atmosferă primitoare”,  încheie Marga Carp.

CITEȘTE ȘI: Achiziţia unei locuinţe este însoţită de noi responsabilităţi. Ce aspecte trebuie să ia în calcul chiriaşul devenit proprietar? 

 

 

 

13 March 2014