Trăim în oraşe poluate! Iar dacă autorităţilor noastre nu le pasă, vin europenii să le atragă atenţia să rezolve această problemă. Guvernul atenţionează administraţiile a circa douăzeci de oraşe să găsească soluţii pentru a reduce nivelul prafului din atmosferă care afectează calitatea aerului. Asta după ce România a primit două atenţionări din partea Uniunii Europene.

Sursa: /geografilia.blogspot.cUE ne cere să trăim sănătos. Fie că vor, fie că nu, primarii oraşelor în care se înregistrează depăşiri substanţiale şi frecvente ale limitelor impuse de Uniunea Europeană pentru concentraţiile de substanţe poluante în aer trebuie să ia măsuri. Problema este poluarea atmosferică produsă de pulberile în suspensie, avertizează reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu.

Pulberile în suspensie, a căror denumire ştiinţifică este PM 10, reprezintă un amestec complex de praf (din şantierele de construcţii şi de pe străzi) şi pulberi (de la pneurile autovehiculelor) cu picături de lichid (din activitatea industrială, de la centralele termoelectrice şi de la sistemul de încălzire a populaţiei).

Acum a sosit un al doilea aviz motivat şi avem două luni să venim cu planuri care sunt acceptate la nivelul acestor oraşe şi care nu sunt măsuri neapărat spectaculoase sau costisitoare", a declarat ministrul mediului Laszlo Borbely, menţionând instalarea de perdele umede de protecţie, tratarea mai serioasă a spălării străzilor, salubrizarea adecvată, închiderea zonelor de centru a oraşelor pentru circulaţia autovehiculelor, dar invocând şi o problemă mai serioasă, aceea a lipsei centurilor ocolitoare în cazul mai multor oraşe.

Ministrul a avut încă din toamna lui 2010 o discuţie cu reprezentanţii celor 21 de oraşe, dar a menţionat că în prezent este necesară o altă analiză a situaţiei.

Comisia Europeană a declanşat pentru cinci zone din Romania procedura de infringement, care reprezintă un mijloc de sancţionare a statelor care nu respectă dreptul european. Zonele in care au fost înregistrate depăşiri ale limitelor de pulberi in suspensie sunt Galaţi, Timişoara, Craiova, Cluj şi zona de nord a ţării.

"În momentul de faţă, legislaţia româneasca privind calitatea aerului nu respectă cerinţele europene, monitorizarea calităţii aerului este incompletă, mai multe substanţe poluante înregistrează valori peste limitele de pericol pentru sănătatea umană, iar populaţia nu are o modalitate la îndemâna pentru a evalua in mod realist şi coerent calitatea aerului pe care îl respira" a declarat Irina Bota, expert cercetare, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, citată de green-report.ro.

Depăşiri constante ale limitelor în Capitală

În Bucureşti se înregistrează depăşiri substanţiale şi frecvente ale limitelor impuse de Uniunea Europeana şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru concentraţiile de substanţe poluante în aer, avertizează raportul Ecopolis.

Şapte dintre cele opt staţii de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti înregistrează constant depăşiri ale valorilor de pulberi în suspensie pe perioade mai mari de 35 de zile, cât este permis de normele europene. Totodată, valorile maxime la toate cele opt staţii sunt mai mult decât duble faţă de limita admisă pentru sănătatea umană.


7 April 2011