Culorile din jurul nostru ne influenţează dispoziţia şi ne motivează, aşa că unul dintre cei mai importanţi paşi atunci când vine vorba de decorarea căminului este alegerea culorilor pentru pereţi. Ce influenţă au culorile asupra psihicului şi ce criterii ar trebui analizate? IMOPEDIA.ro te sfătuieşte cum să alegi culorile pentru interior.
Culorile au o importanţă deosebită atât în amenajarea locuinţei, cât şi a oricărui spaţiu în care ne desfăşurăm activitatea, spun specialiştii. Luând în calcul influenţa pe care o pot avea culorile asupra psihicului, este important ca la decorarea căminului să alegem culorile care ne liniştesc, în timp ce pentru spaţiile de lucru sunt indicate culorile energizante.
„Culorile deschise, pastelate sau neutre dau impresia de spaţialitate şi relaxare, odihnă şi confort. Culorile pastelate, dar mai pronunţate, sugerează de obicei o dispoziţie romantică, iar cele neutre – o dispoziţie relaxantă. Culorile aprinse sugerează o fire mai jucăuşă şi ne pot influenţa să fim mai puternici, mai hotărâţi şi mai veseli”, spune arhitect Alexandra Antohi.
Locuinţa trebuie privită ca un tot unitar, culorile fac parte dintr-un tablou de ansamblu
Ideal ar fi ca toate detaliile să fie planificate de la bun început, astfel ca îmbinarea între parchet, faianţă, tâmplărie şi pereţi să fie perfectă. Mai mult, specialiştii sfătuiesc să luăm în calcul cum vor arăta mobila, covoarele şi perdelele, astfel încât rezultatul final să fie optim. În situaţiile în care acestea există deja, culoarea pereţilor trebuie aleasă în funcţie de aceste detalii.
„În alegerea culorilor, cele mai importante criterii sunt reprezentate de preferinţele clientului, concomitent cu verificarea armoniei. Este de datoria noastră să instruim clientul atunci când nu se potriveşte absolut tot ce îşi doreşte. După acestea, este bine să luăm în calcul tendinţele actuale în materie de design, dar şi stilul abordat în amenajare”, sfătuieşte arh. Antohi.
Un alt aspect important este lumina, fie ea naturală sau artificială. Dacă încăperea nu are geamuri sau lumina naturală este scăzută, atunci se recomandă culori deschise. În plus, nu uitaţi că lumina artificială modifică intensitatea culorilor: becurile cu lumină caldă evidenţiază culorile calde, iar cele cu lumină rece le accentuează pe cele reci.
Nu în ultimul rând, o regulă a designului interior spune că o cameră trebuie să conţină nuanţa predominantă în proporţie de 60%, elementele vizuale atractive în proporţie de 30%, iar 10% să fie reprezentate de accentele decorative. Însă deşi aplicarea acestei reguli duce la un spaţiu amenajat mai armonios, cei mai buni designeri pot oferi un rezultat optim fără a respecta aceste proporţii.
Culoarea pereţilor se alege în funcţie de rolul încăperii
În această perioadă sunt în vogă atât pastelurile accentuate – nuanţele de turcoaz, galben, roz sau verde olive, cât şi nuanţele de bej sau gri cald, spun specialiştii. Însă alegerea culorii este dependentă de atmosfera pe care dorim să o creăm într-o încăpere.
„Fiecare are propriile preferinţe, astfel că nu putem spune că unele culori sunt mai indicate decât altele în amenajarea căminului. Cu toate acestea, întotdeauna culorile calde se vor potrivi în spaţiile de zi – living, dining, bucătărie, în timp ce culorile mai reci merg mai bine în spaţiie de noapte, ele fiind sinonime cu relaxarea, cu visarea”, continuă arhitectul Alexandra Antohi.
Dacă nu apelezi la serviciile unui specialist, nu uita să testezi o culoare înainte de a cumpăra cantităţi mari. Deşi poate părea potrivită atunci când analizezi o suprafaţă de doi centimetri pătraţi, există posibilitatea să nu îţi placă atunci când o vezi pe perete. Cumpără o cantitate mică de vopsea, aplică pe cel puţin un metru pătrat şi analizeaz-o pentru câteva zile, pentru a vedea cum se asortează cu restul casei, cum se comportă în diferite momente ale zilei, în funcţie de lumină şi, nu în ultimul rând, dacă îţi induce o stare de bine.
CITEȘTE ȘI Grădina toamna: cum se pregătesc solul şi plantele pentru anotimpul rece?
7 September 2012