Vara îşi ia rămas bun, iar toamna se instalează cu repeziciune peste tot, dar mai ales în grădini. Solul şi plantele au nevoie în această perioadă de câteva lucrări, pentru ca grădina să fie pregătită pentru sezonul rece. IMOPEDIA.ro îţi spune cum ar trebui să îţi îngrijeşti grădina la început de septembrie.

26208-gradina_toamna.jpgInvestiţia făcută în spaţiul exterior nu reprezintă bani aruncaţi, ba mai mult, poate aduce recompense. Specialiştii spun că un peisaj frumos în curtea casei ridică valoarea proprietăţii cu circa 10%, în timp ce efectele benefice pe care le are asupra psihicului sunt de nepreţuit. Dar o grădină frumoasă necesită atenţie constantă, nu doar amenajări iniţiale.

„Grădinile frumoase se dezvoltă, în general, după un plan peisagistic bine gândit, adaptat locului şi zonei respective. Iar adevărata splendoare ne este oferită abia după ani buni, atunci când plantele ating maturitatea, fapt neglijat de mulţi proprietari din ziua de astăzi”, susţine Bogdan Dobriţoiu, general manager al agenţiei imobiliare General Service 2000.

„Cel mai sănătos mod de lucru pentru frumuseţea grădinii viitoare este acela de a dezvolta proiectul de peisagistică vara sau iarna şi de a amenaja primăvara sau toamna, ţinând cont de starea vegetală a plantelor. Plantările ideale sunt în momentul de repaos vegetativ, deoarece prinderea şi adaptarea plantei se face mult mai bine, iar rezultatul va fi unul evident la nivel vizual”, recomandă arhitectul peisagist Alexandru Gheorghe.

Frunzele şi fructele căzute sunt un îngrăşământ valoros pentru sol

Acum este momentul potrivit pentru a săpa terenul ce va fi cultivat la primăvară, adâncimea ideală de săpare fiind între 15 şi 20 cm. Prin această operaţiune vor fi scoşi la suprafaţă dăunătorii care şi-au pregătit cuibul pentru sezonul rece, iar pământul se va aerisi. Însă primul pas este să cureţi toate resturile vegetale.

„Înainte de săpat, se poate împrăştia pe sol un strat de îngrăşământ din resturi organice şi compuşi minerali, pentru a ajuta uniformizarea acestuia în substrat. De asemenea, îngrăşămintele pe bază de potasiu au rolul de a proteja şi pregăti plantele pentru anotimpul rece”, recomandă ing. peisagist Vlad Andrici.

Nu lăsa să se adune pe sol frunzele uscate sau fructele căzute, deoarece resturile vegetale pot fi deja purtătoare de boli sau vor fermenta şi atrage un număr ridicat de dăunători şi paraziţi. Frunzele uscate pot fi folosite la prepararea îngrăşământului pentru anul viitor. Prepararea şi utilizarea compostului nu este rezervat numai specialiştilor – utilizarea raţională a deşeurilor organice va fertiliza solul şi va evita depozitele de deşeuri, compostul nefiind niciodată în exces. Acest îngrăşământ natural este perfect şi pentru grădinile mici, recomandându-se răspândirea lui în jurul plantelor pentru a preveni bolile şi pentru a îmbunătăţi structura solului.

Acordă o atenţie sporită plantelor bolnave şi buruienilor

Analizează cu atenţie plantele din grădină şi smluge-le cu tot cu rădăcină pe cele bolnave. Tot acum este momentul să acorzi o atenţie deosebită buruienilor, deoarece multe înfloresc în această perioadă, astfel că este destul de ridicat riscul ca seminţele să se împrăştie pe sol. Acestea trebuie extrase cu grijă din pământ cu tot cu rădăcină, astfel încât să nu se regenereze odată cu primăvara. Arderea este una dintre cele mai folosite şi sigure metode pentru a scăpa de buruieni şi plante bolnave după ce au fost smulse. Deşi nu este şi cea mai elegantă metodă, este cea mai eficientă, căci dăunătorii pot contamina alte zone dacă acestea sunt aruncate la gunoi.

Bulbii şi florile ce vor răsări la primăvară trebuie aleşi încă de acum. Narcisele, irişii, liliacul, lalelele, zambilele sau gladiolele vor fi îngropate în pământ, conform indicaţiilor pentru fiecare plantă şi, până la primăvară, nu vor mai fi mutate.

„În general, bulbii pentru florile de primăvară nu trebuie udaţi şi ideal ar fi să fie plantaţi în pământ nisipos, care nu ţine apa ce se poate strânge în urma ploilor tipice pentru această perioadă. Astfel se reduce semnificativ riscul de putrezire al rădăcinilor în formare. În schimb, este bine ca solul să fie udat cu câteva zile înainte de operaţiunea de plantare”, susţine Vlad Andrici.

  • Chiar şi copacii au nevoie de îngrijire: tunde-i cu o foarfecă specială, elimină crengile uscate şi nefolositoare, dar gândeşte-te dinainte ce formă vrei să le dai
  • Înveleşte cu o folie protectoare pomii decorativi sensibili, pentru a-i proteja de îngheţul specific toamnei târzii. Mută la adăpost plantele sensibile mai mici
  • Tunde tufele şi plantele agăţătoare pentru a le asigura o dezvoltare armonioasă. Curăţă zonele uscate şi afectate, după care preocupă-te să le oferi o formă simplă şi plăcută
  • Nu uita de gazon: tunde-l cât mai scurt, sădeşte noi seminţe şi hrăneşte-l cu îngrăşăminte speciale

CITEȘTE ȘI: Paza bună trece primejdia rea: redu riscul de incendiu acasă

 

31 August 2012