Europa se îndreaptă către un dezastru economic, care poate fi ocolit numai dacă toate ţările vor adopta aceleaşi măsuri, în cel mai scurt timp. Acesta este mesajul pe care l-a transmis preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) în faţa Comisiei de Economie şi Politică Monetară din Parlamentul European.

Jean Claude TrichetJean-Claude Trichet, preşedintele BCE, trage un semnal de alarmă: băncile europene au intrat într-o zonă periculoasă şi „nu mai este timp de pierdut", deoarece economia reală a devenit vulnerabilă la riscuri tot mai grave. Trichet a adăugat că Fondul European de Stabilitate Financiară trebuie să devină cât mai flexibil, fără ca Banca Centrală Europeană să se implice în finanţarea acestuia, transmite Reuters, citat de Mediafax.

„În ultimele trei săptămâni, situaţia a continuat să fie tot mai gravă. Criza este sistemică şi trebuie atacată decisiv. Gradul ridicat de interconectare din sistemul financiar al UE a condus la creşterea rapidă a riscului de contagiune semnificativă. Ameninţă stabilitatea financiară în UE, ca întreg, şi afectează economia reală în Europa şi dincolo de graniţele ei", a declarat Trichet în faţa Comisiei de Economie şi Politică Monetară din Parlamentul European.

Reprezentantul BCE face apel la guvernele şi oficialităţile europene pentru a colabora, adăugând că măsurile luate trebuie să fie contra-cronometru. Acesta a declarat că „este urgent ca toate autorităţile să acţioneze la unison, cu un angajament total de apărare a stabilităţii financiare".

Trichet încearcă implicarea Consiliului European de Stabilitate Financiară în recapitalizarea băncilor

Mai mult de atât, Jean-Claude Trichet este şi preşedintele Consiliului European de Stabilitate Financiară. Organizaţia supraveghează sistemul financiar european şi semnalează problemele apărute, pentru a grăbi intervenţia autorităţilor relevante. Deşi instituţia în sine nu are nicio putere, reacţiile reprezentanţilor pot fi destul de virulente dacă aceştia nu sunt mulţumiţi de măsurile luate de autorităţi. Cu toate acestea, organizaţia ar putea juca un rol în recapitalizarea băncilor, prin intermediul guvernelor din Zona euro.

De asemenea, Trichet doreşte o recapitalizare rapidă a băncilor, insistând asupra faptului că „nu este timp de pierdut". Declaraţia preşedintelui BCE vine după ce, săptămâna trecută,  cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au promis că vor prezenta un plan de recapitalizare a băncilor europene şi de soluţionare a crizei, până la summit-ul G20 de la începutul lui noiembrie.

„Sectorul bancar din Europa are nevoie de recapitalizare, asta face parte din mesajul nostru. Trebuie luate decizii, foarte urgent. Mă aştept ca această decizie să fie luată cât de rapid posibil", a spus Trichet.

La sfârşitul lunii octombrie, Jean-Claude Trichet va termina mandatul de opt ani la conducerea Băncii Centrale Europene, iar funcţia va fi preluată de italianul Mario Draghi.

 

CITEȘTE ȘI: Uniunea Europeană s-ar putea scinda. Cine pleacă: Germania sau Grecia?

 

12 October 2011