Zona Euro va supravieţui crizei datoriilor suverane, dar pe termen lung ar putea interveni scindarea Uniunii, arată mai mulţi laureaţi ai premiului Nobel în economie. Ei sunt de părere că moneda euro condiţionează pentru moment ţările din UE să nu se gândească la un exit din grup. Dar pe termen lung, este posibil ca Uniunea să se destrame, începând cu plecarea Germaniei.

20661-euro66_16839000.jpgÎn căutarea soluţiei care ar putea readuce cumva echilibrul economic în toată agitaţia provocată de criza datoriilor suverane, 17 deţinători ai premiului Nobel în economie s-au reunit pentru a discuta despre ce este de făcut pe termen mediu şi lung. Oamenii de ştiinţă au dat dovată, în general, de un optimism rezervat. Desigur, au spus ei, se poate lua în discuţie scindarea zonei Euro, dar acesta este un demers dificil şi nu neapărat necesar.

"Este foarte greu să separi nişte ouă bătute, dar secaută o modalitate optimă de destrămare a zonei euro", a spus Joseph Stiglitz, unul dintre laureaţi.

„Europa va înregistra un boom economic şi va depăşi Statele Unite"

Iar o asemenea soluţie este aproape de imposibil în acest moment, când datoriile europene şi americane au căpătat proporţii astronomice. Grecia a ţinut o parte specială din discuţie. Evident, s-a luat în calcul ipoteza ieşirii Greciei din zona Euro, dar soluţia nu a fost îmbrăţişată de majoritate. Din contră chiar, economiştii au militat mai degrabă pentru plecarea Germaniei. Argumentul ar fi că Grecia, în momentul în care iese din zona Euro, ar avea o monedă naţională devalorizată, ceea ce ar face rambursarea datoriiloe chiar şi mai dificilă. Acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul Germaniei, unde moneda naţională chiar s-ar putea aprecia, deci ar avea un avantaj la plata datoriilor. Au existat însă şi economişti care au considerat că aceste teorii sunt inutil discutate, căci nu se vor aplica.

"Nu cred ca euro este în pragul prăbuşirii. Europa trebuie să meargă înainte, spre un echivalent al Statelor Unite", a arătat Robert Mundell.

Există chiar păreri care încă susţin că Europa are puterea necesară nu numai pentru a-şi reveni din criză, dar pentru a se transforma într-o putere mai mare decât SUA.

"Este nevoie de o criza reală pentru a avea reforme reale. Sunt optimist. Europa trebuie să se reformeze. Se vor aşeza la discuţii, vor cădea de acord şi vor aplica reformele. Apoi, Europa va înregistra un boom economic şi va depăşi Statele Unite", a declarat Edward Prescott.

Moneda unică europeană a fost lansată în 1999, moment în care a şi apărut un val puternic de îndoieli din partae analiştilor, care au chestionat faptul că un grup de ţări poate avea o monedă unică şi o politică monetară comună fără să renunţe la suveranitatea asupra bugetelor. Aceste previziuni par să se împlinească, la doar un deceniu de la exprimarea lor, când trei dintre membrii zonei euro, Grecia, Irlanda si Portugalia, au solicitat sprijin financiar international, iar alte ţări, precum Spania şi Italia, sunt în pericol.

Citeşte şi Lumea se pregăteşte pentru ce este mai rău, iar România devine o ţară-refugiu


29 August 2011