Piaţa proprietăţilor de lux capătă un contur nou: proprietarii vechi renunţă la locuinţe, la afaceri şi la orice legătură au cu România şi se mută în alte ţări. Tot ce scot ei la vânzare în perioada aceasta are preţuri de criză, iar oportunitatea aceasta nu este ratată de investitori. În acest moment, trecem printr-o perioadă în care palate de 4 milioane euro se vând în doar câteva săptămâni.

Case luxPreţurile de pe piaţa de lux scad în continuare, deşi tocmai în acest segment au fost cele mai mari ajustări de la debutul crizei încoace. Dar lucrurile nici nu ar putea să stea altfel, în condiţiile în care oferta este foarte mare.

„Din martie-aprilie ale acestui an au venit foarte multe oferte foarte bune în zonele prime-location consacrate. Preţurile au scăzut cu cel puţin 25% faţă de anul trecut, este preţul just pentru piaţă. Pentru că vin foarte multe oferte pe piaţă în această zonă, se fac corecţii. Este o piaţă a cumpărătorilor.", arată Mihaela Alexandroiu, manager Re/Max-Bastion.

Numărul tranzacţiilor din centru şi nord a crescut cu 30% în prima jumătate a anului

Iar cerere există pentru toate aceste oferte. Numărul tranzacţiilor în centrul şi nordul Capitalei a crescut cu aproape 30% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeaşi parte a anului trecut, potrivit unei statistici Vission House. Clienţii sunt însă foarte atenţi la ce cumpără, îşi permit să întoarcă în favoarea lor orice minus al locuinţei şi negociază la sânge. Tranzacţiile se fac fără probleme atunci când proprietarul cere suma potrivită. Casele şi apartamentele localizate în zonele scumpe ale Bucureştiului au preţuri care se încadrează între 1.700 euro şi 3.000 euro/mp construit.

„După un an 2010 în care tranzacţiile imobiliare s-au desfăşurat greu şi la un volum redus, primele luni ale acestui an s-au concretizat în câteva tranzacţii importante care au reuşit să neutralizeze scăderile anului anterior." a declarat Andrei Rusu, general manager Vission House.

Foarte mulţi proprietari vând pentru a pleca din ţară. Sunt români care iau decizia de a vinde tot şi să plece în căutarea unor paradisuri economice.

„Pleacă în Elveţia, Germania, ţări cu economii mai sănătoase. Au avut afaceri pe care şi le închid, îi dezavantajează lipsa locurilor de muncă, impozitele pe care le plăteau pe proprietăţi sunt foarte mari... Aşa că oamenii îşi închid conturile, îşi iau banii şi pleacă din ţară. Vorbesc aici despre milioane de euro.", spune Mihaela Alexandroiu.

Un castel de 4,5 milioane euro s-a vândut în patru săptămâni

Iar tendinţa de emigrare este puternică. Cel puţin o dată pe săptămână, într-o singură agenţie, intră un client care are acest plan, spun reprezentanţi ai pieţei imobiliare.

„E foarte mare trendul acesta, chiar şi noi suntem în stare de alertă. Pe străzi precum Roma, Londra, Sofia, Muzeul Zambaccian, Aviatorilor, dacă era ceva la vânzare înainte de criză, sărbătoream. Acum, pe strada Paris sunt zece proprietăţi la vânzare, pe strada Sofia sunt 15 proprietăţi la vânzare unde apăreau una pe an. Pe Aviatorilor sunt 20 de proprietăţi la vânzare, care este un bulevard mic, pentru că proprietăţile sunt destul de mari.", continuă oficialul Re/Max-Bastion.

Nu mai constituie o problemă nici măcar tranzacţionarea proprietăţilor uriaşe, cu suprafeţe de sute de metri pătraţi. Clienţii pentru acestea se găsesc în doar câteva săptămâni.

„S-a vândut o proprietate în Piaţa Romană care a stat pe piaţă fix o lună, pentru că a făcut banii în primul rând. Este o proprietate foarte mare, un palat în sine, de 4,5 milioane euro. Era o clădire care în 2007 ar fi făcut 10 milioane euro. Proprietarul este o persoană importantă, care a decis să plece din ţară.", mai spune Mihaela Alexandroiu.

În privinţa închirierilor de lux, tranzacţiile au în vedere relocarea expaţilor, iar cererile de închiriere vin de la agenţiile şi departamentele specializate în relocare.

Află criteriile după care îşi cumpără bucureştenii case


17 August 2011