În Dubai, piaţa imobiliară a mers atât de mult în jos, încât proprietarii nu au de ales: trebuie să accepte condiţiile clienţilor. Astfel, nu numai că scad constant preţul, dar sunt şi tot mai flexibili în ceea ce priveşte perioadele de plată. Lucrurile sunt cu atât mai grave pentru ei, cât pe piaţa rezidenţială se anunţă scăderi de preţ în continuare, atât la vânzare cât şi la închiriere, arată Jones Lang LaSalle într-un studiu recent.

19615-dubai.jpgDeclinul pieţei imobiliare din Dubai nu se va opri la nivelul actual, ceea ce le oferă atât chiriaşilor, cât şi cumpărătorilor, oportunitatea de a negocia dur, se arată în studiul Jones Lang LaSalle (JLL).

Chiria medie lunară s-a micşorat cu 3% în lunile aprilie-iunie 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, mai arată raportul. În acelaşi timp, preţul mediu cerut de proprietarii care îşi vând apartamentele a scăzut cu 5%. Clienţii care profită de situaţia dramatică şi ştiu să negocieze, obţin un preţ final chiar şi cu 20% mai mic decât cel discutat iniţial. 

  • Preţul mediu cerut de proprietari - puţin peste 2.700 dolari/mp (aproape 1.900 euro/mp)
  • Preţul mediu de tranzacţie în urma negocierilor - puţin peste 2.200 dolari/mp (aprox. 1.500 euro/mp)

Avantaje pentru chiriaşi

„Deşi chiria medie nu a scăzut semnificativ în aceste luni, proprietarii au devenit mai flexibili în negocierile cu chiriaşii, oferind una sau două luni gratuite pentru închirierile anuale, mai ales în zonele care nu sunt de interes maxim" notează JLL.

O particularitate a pieţei din Dubai este că nu proprietarul plăteşte instalarea aparaturii de aer condiţionat, ci chiriaşul. Dar în ultima vreme, pentru a atrage clienţii, din ce în ce mai mulţi proprietari oferă gratuit aparatura de climatizare a aerului.

La modul general, chiriile vor continua să scadă, în special pentru apartamente, deoarece vor fi date în folosinţă blocuri noi atât în Dubai, cât şi în Abu Dhabi, în a doua jumătate a acestui an, susţin specialiştii. Excepţie fac locuinţele de lux.

Chiriile pentru spaţiile de birouri se menţin numai din cauza lipsei de concurenţă

Nici clădirile de birouri nu vor fi scutite de un declin al preţului de închiriere, astfel că proprietarii vor continua să ofere condiţii favorabile companiilor chiriaşe. Deşi nivelul de ocupare şi valoarea chiriilor s-a stabilizat în ultimele trei luni, în raport se subliniază că această situaţie este temporară. JLL anticipează că noile clădiri de birouri ce urmează a fi date în folosinţă în curând vor crea concurenţă în piaţă, ducând la o micşorare a chiriei medii. Oferta de spaţii noi va fi cu 30% mai mare în următorii trei ani.

„Este evident că reducerea chiriilor reprezintă o veste bună pentru ocupanţi. Aceştia vor avea subit de ales dintr-o gamă largă de proprietăţi. Va fi o oportunitate pentru cei care vor să se relocheze într-o clădire de birouri mai spaţioasă, în condiţii mai avantajoase" susţine Jesse Downs, director de management consulting la JLL.

Piaţa locuinţelor de lux rămâne neatinsă

Vilele sofisticate nu urmează acest trend al pieţei imobiliare, chiria medie în acest sector majorându-se cu 4% în ultimele luni. De asemenea, preţul de vânzare al acestor imobile a crescut cu 3% faţă de anul trecut, datorită cererii mari pentru locuinţele de lux.

  • Preţul mediu de tranzacţie al locuinţelor de lux - 2.500 dolari/mp (aprox. 1.700 euro/mp)

Anumite segmente deja îşi reiau activitatea la capacitate maximă

Sectorul Horeca şi cel de retail sunt singurele din Dubai care se se apropie de un punct de inflexiune - acestea au încheiat perioada de declin, deja înscriindu-se într-un trend crescător. În ultimele trei luni ale acestui an, rata de ocupare a hotelurilor din Dubai a crescut cu 81%.

Şi segmentul mall-urilor s-a descurcat mai bine în ultimul timp, chiriile menţinându-se la puţin peste 500 dolari/mp (aproximativ 350 euro/mp). Acest lucru a fost posibil datorită lipsei de noi oferte de spaţii şi a creşterii numărului de vizitatori veniţi la shopping în Emirate.

Două sectoare importante, cel al mall-urilor şi Horeca, au atins cel mai scăzut nivel posibil, lucru care este pozitiv per ansamblu, deoarece de aici înainte nu pot urma decât creşteri, arată consultanţii JLL. Iar acest lucru reflectă un trend economic animat şi turism activ, concluzionează studiul.

Citeşte şi

7 July 2011