O somera din statul american Arizona, cu datorii uriase si un trecut marcat de alcoolism si consum de stupefiante, a primit, in 2007, un credit ipotecar de 103.000 de dolari garantat cu casa in stare deplorabila, considerata de autoritatile locale "inadecvata pentru a fi locuita de om", relateaza Wall Street Journal.

Credit ipotecar de 103.000 dolari garantat cu o casa Cazul acesta exemplifica perfect deciziile gresite ale institutiilor de credit, care, cumulate, au condus la panica resimtita in a doua parte a anului pe pietele financiare si cea mai severa criza din ultimii 80 de ani, se arata intr-un reportaj WSJ. In contextul cresterii accentuate a pietei imobiliare din SUA, firmele locale de creditare s-au inmultit intr-un ritm fara precedent si si-au asumat rolul de intermediari pentru marile grupuri financiare internationale, extinzand portofoliul acestora pe segmentul ipotecar. In timp ce marile banci incasau profituri din ratele achitate de clienti pentru miile de ipoteci incheiate de acesti intermediari, firmele care stabileau cine este eligibil pentru finantare supravietuiau din comisioane. Cu timpul, situatiile similare cu cea prezentata in prima parte a materialului s-au inmultit intr-un ritm necontrolat si nebanuit de marile grupuri financiare, preocupate de cresterile fara precedent ale profiturilor.

Firma care a acordat creditul de 103.000 de dolari, garantat printr-o ipoteca asupra unei case programate de autoritatile locale pentru demolare, a pasat apoi imprumutul, la pachet cu alte cateva mii de astfel de contracte, catre Wells Fargo, care a vandut, apoi, pachetul de ipoteci catre o divizie a celei mai mari banci europene, HSBC Holdings. In final, ipoteca acordata de mica firma din Arizona a fost finantata de mici investitori, clienti ai HSBC.

Scoasa pe piata de banci dupa intrarea clientului, somer, in imposibilitate de plata, casa a fost cumparata la finele anului trecut de vecinii fostei proprietare, pentru 15.000 de dolari, care nu doresc decat sa o demoleze pentru a-si extinde propria locuinta. Astfel, investitorii care au sustinut in 2007 imprumutul de 103.000 de dolari acordat initial vor primi pana la 15.000 de dolari, consemnand o pierdere de circa 85%. Patronul firmei care a decis sa acorde creditul a declarat, referindu-se la anii de crestere exploziva a pietei, ca "oricine avea puls primea un credit", in timp ce grupul financiar Wells Fargo considera ca, la momentul incheierii contractului, evaluarea valorica a proprietatii a fost corecta. HSBC a refuzat orice comentariu. Noii proprietari ai locuintei au solicitat deja autorizatie de demolare, iar un reprezentant autoritatilor locale le-a sugerat, zambind, ca nu au nevoie "decat de lupul cel mare si rau" pentru a darama constructia.

Sursa