Cracovia este cea mai cunoscută destinaţie turistică a Poloniei, un oraş fermecător ce se mândreşte cu unul dintre cele mai bine păstrate centre medievale din Europa. Numărul mare de turişti a atras investitorii imobiliari străini, mai ales după intrarea Poloniei în Uniunea Europeană. Cracovia a trecut astfel printr-un boom imobiliar fără precedent, frânat însă de problemele financiare globale.

31309-cracovia.jpgCracovia este al doilea mare oraş al Poloniei, însă este cea mai importantă destinaţie turistică a ţării, cu un număr anual de vizitatori mult mai mare decât orice alt oraş polonez. De asemenea, Cracovia este unul dintre principalele centre economice locale, având totodată şi cel mai important rol în lumea artistică poloneză. Vreme de câteva secole, Cracovia a fost reşedinţa familiei regale, astfel că oraşul este plin de clădiri medievale superbe, palate impunătoare sau biserici impresionante. Din fericire, oraşul a scăpat de distrugerile Celui de-al Doilea Război Mondial, iar în prezent, Cracovia se mândreşte cu unul dintre cele mai bine păstrate centre medievale de pe continent.

  • Cracovia a fost fondată în secolul VII, iar vreme de 500 ani a fost capitala Poloniei
  • Oraşul se întinde pe o suprafaţă de aproape 330 kmp şi are o populaţie de circa 760.000 locuitori, în timp ce în zona metropolitană locuiesc aproape opt milioane persoane
  • Încă din anul 1978, Centrul Istoric este inclus pe lista monumentelor UNESCO

Economia Poloniei a crescut cu 5% anual timp de aproape două decenii, ceea ce nu a rămas fără urmări. Piaţa imobiliară s-a dezvoltat puternic, odată cu segmentul creditelor ipotecare – dacă în anul 2000, creditele imobiliare reprezentau 1,3% din PIB, în 2009 ajunseseră la 16% din PIB.

Boomul imobiliar a fost resimţit brusc în 2004, odată cu intrarea Poloniei în Uniunea Europeană: preţurile au urcat puternic în următorii ani, împinse atât de creşterea economică a ţării, dar şi de apariţia cumpărătorilor străini. Cererea mult peste ofertă a animat activitatea din sectorul contrucţiilor, iar Cracovia a fost una dintre principalele ţinte ale dezvoltatorilor imobiliari – din 2005 şi până la apariţia primelor semne ale crizei, oraşul s-a îmbogăţit cu 6.000 unităţi rezidenţiale anual.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.150 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.450 euro/mp

Cei mai mulţi cumpărători străini erau englezi şi irlandezi, iar aceştia s-au retras din cauza dificultăţilor financiare apărute pe plan mondial. Problemele economice nu au ocolit Polonia, în timp ce piaţa creditelor ipotecare s-a prăbuşit, astfel că activitatea imobiliară a îngheţat.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 360 euro/lună; semicentral: 260 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 710 euro/lună; semicentral: 500 euro/lună

Piaţa chiriilor nu este foarte solidă în Polonia. Rata de împroprietărire a urcat puternic de la începutul anilor ’90: de la 48% în 1990 a ajuns la 75% în 2002. În Cracovia, activitatea de pe piaşa chiriilor este mai intensă decât în alte oraşe, datorită numărului mare de turişti, precum şi a numărului ridicat de studenţi. Cu toate acestea, preţul de închiriere a scăzut în ultimii ani, mai ales din cauza stocului prea mare de apartamente premium.

CITEȘTE ȘI: Bali, colţul de rai rezistent la furtuna financiară mondială

 

 

17 August 2013