Specialiştii pieţei imobiliare dezvăluie „amănuntele" la care trebuie să se uite cumpărătorul când achiziţionează o locuinţă

Costurile ascunse ale apartamentelor ieftineDacă până în urmă cu un an se puteau acoperi mai uşor cheltuielile ascunse ale unui apartament, legate adesea de finisaje de slabă calitate sau instalaţii proaste, în prezent lucrurile par să nu mai stea la fel.

 Cumpărătorul nu mai poate face rost de banii necesari achiziţiei imobilului cu aceeaşi uşurinţă ca în trecut. Iar dacă la ratele mari se adaugă cheltuielile cu „micile", dar nenumăratele retuşuri de început, primii ani de după achiziţie se pot transforma uşor într-un coşmar.

Pe lângă aşteptata reducere a preţurilor, la achiziţia unei locuinţe sunt acum foarte importante aspectele legate de calitatea finisajelor, izolaţiilor şi chiar a zonelor în care sunt amplasate locuinţele. „Pentru că foarte multe proiecte au fost realizate într-o perioadă scurtă, construcţia acestora, în general, dar şi materialele folosite pot avea o calitate îndoielnică.

La achiziţie, orice cumpărător ar trebui să apeleze la sfatul unui specialist în construcţii. Acesta ar putea furniza informaţii detaliate şi foarte preţioase cu privire la structura, calitatea finisajelor, rapoartele de stare existente la acea construcţie", a avertizat Dan Ionaşcu, director departament evaluare al Cushman & Wakefield Romånia. Mai ales că acest tip de consultanţă nu este foarte scump, costurile ridicându-se uneori la doar 100 de euro.

Cumpărătorii nu mai sunt acum supuşi presiunilor, situaţia de astăzi nemaiputându-se compara cu ceea ce se întâmpla în urmă cu un an, când se estimau scumpiri de la o săptămână la alta. Starea de aşteptare pasivă poate fi dublată acum de una de informare specializată. „O proprietate ce pare chiar foarte atractivă poate ascunde şi probleme de cadastru. Nimeni nu trebuie să se bazeze pe ceea ce presupune că ştie, este necesar apelul la un specialist", a subliniat Ionaşcu.
   
Ieftin cånd îl iei, scump cånd te muţi

Blocajul imobiliar din această perioadă are însă şi numeroase aspecte benefice: pe lângă reducerea preţurilor, potenţialii cumpărători au acum răgazul de a fi mai atenţi la detalii. „Noul proprietar trebuie să se uite în primul rând la costurile ascunse, generate, spre exemplu, de contoar sau instalaţiile sanitare", a declarat Eran Kremer, director executiv Anteea Estate. „Mai ales în apartamentele ieftine, dar uneori şi în cele noi, putem întâlni deseori mobilă sau faianţă de slabă calitate. De multe ori calitatea tâmplăriei lasă de dorit, iar la balcoane nu există izolaţie", atenţionează Florin Zgârie, din partea Ansamblului Privighetori din Bucureşti.

Dezvoltatorii nu renunţă uşor la preţ, astfel că sunt nevoiţi să taie din cheltuieli. „Precizez însă că vorbesc aici doar de reducerea cheltuielilor cu finisajele, pentru că la structură, oricât ar vrea cineva să umble, nu prea poate, altfel fiind caz penal. Sunt multe aspecte pe care un nespecialist nu le sesizează sau le observă doar când investiţia corelată remedierii este prea mare", adaugă Zgârie.

Există şi cazuri în care proprietarii se pot trezi în situaţia de a plăti energia electrică la preţ de agent economic, şi nu ca un consumator casnic obişnuit, în cazul în care nu există dreptul de proprietate asupra reţelelor, cu racordare a fiecărei case. „Pe de altă parte, nu trebuie uitat că România este o zonă seismică foarte activă, aspect care de obicei este dat uitării. Astfel, construcţiile trebuie să respecte regimuri speciale de înălţime şi structură, care, în fuga după profit, sunt adesea uitate", a declarat Dan Ionaşcu.

Greu de gåndit pe termen lung, cu bani puţini

În condiţiile actuale, de prudenţă financiară amplificată de criza economică, majoritatea clienţilor rămân la criteriul „cel mai ieftin". Operatorii din piaţa imobiliară spun că puţini îşi permit acum să se gândească la o potenţială revânzare a apartamentului pe viitor, în următorii 10 ani. Atunci s-ar putea ca un apartament fără loc de parcare să aibă un preţ cu mult mai mic decât în prezent.

De altfel, multe lucruri care au un grad de importanţă mai mic acum ar putea deveni esenţiale pe viitor, când însă ar fi greu de remediat. „Există diferite componente ce pot stabili într-un fel valoarea unei locuinţe. Pentru o proprietate rezidenţială, valoarea poate fi compusă astfel: 30% structura de rezistenţă, 30% zidăria şi compartimentările casei şi 40% finisajele, din care 15-20% sunt instalaţiile", precizează Kremer.

Există cazuri, chiar dacă mai rare, în care, pe lângă micile defecte de construcţie, pot fi întâlnite şi unele erori grave: grinzi segregate, plafoane boltite sau uşi strâmbe. Defectele de structură necesită intervenţii foarte costisitoare, atrag atenţia consultanţii imobiliari. Pe lângă acestea, nu trebuie neglijată calitatea căii de acces pentru autovehicule, în curtea unui ansamblu, care nu de puţine ori se întâmplă să se deterioreze la doar câteva luni, spun operatorii acestei pieţe.

Sursa

4 May 2009