Primăria Capitalei nu ţine cont de decizia Tribunalului Bucureşti şi continuă demolările pentru construcţia Diametralei N-S. Tribunalul Bucureşti a anulat, acum o lună, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru lărgirea străzilor Buzeşti-Berzei.

18424-uranus2.jpgUltima construcţie demolată este o casă din Calea Griviţei, de la nr. 119, care este parte a ansamblului monument istoric Calea Griviţei. Autorizaţia de desfiinţare din luna februarie a acestui an şi un aviz emis la mijlocul lunii martie 2011 de Direcţia pentru Cultură Bucureşti sunt actele în baza cărora s-a făcut demolarea.

Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul" este cea care a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii de această situaţie, dar reprezentanţii ONG-ului susţin că instituţia a refuzat să intervină.

„Inspectoratul de Stat în Construcţii a refuzat să sisteze lucrările, afirmând că este responsabilitatea Ministerului Culturii să sisteze lucrările care se fac în baza unui aviz pe care l-a dat, prin structura sa locală, Direcţia pentru Cultură Bucureşti" se arată într-un comunicat trimis de „Salvaţi Bucureştiul".

Preşedintele Asociaţiei, Nicuşor Dan, a declarat că va face plângere penală împotriva semnatarilor autorizaţiei de construire, printre care se numără şi Primarul Sorin Oprescu şi arhitectul şef al Capitalei Gheorghe Pătraşcu. Plângere penală intenţionează să facă Asociaţia Salvaţi Bucureştiul" şi împotriva semnatarilor avizului de desfiinţare, adică împotriva directorului pentru Cultură Bucureşti şi specialistului care a întocmit avizul de desfiinţare.

În urma unui dosar deschis de Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul", Tribunalul Bucureşti a anulat, pe 12 aprilie, PUZ-ul care stă la baza construirii Diametralei Buzeşti-Berzei. În instanţă au fost sesizate următoarele ilegalităţi: lipsa avizelor necesare de la Ministerul Culturii, Ministerul Mediului şi cel al Dezvoltării, PUZ-ul era incomplet, iar populaţia nu a fost consultată.

Astfel că ONG-ul a solicitat ca Primăria Bucureşti să revoce autorizaţia de desfiinţare, ca Direcţia pentru Cultură Bucureşti să revoce avizul pentru desfiinţare, iar Inspectoratul de Stat în Construcţii să oprească lucrările de demolare.

Preşedintele „Salvaţi Bucureştiul" susţine că dacă PUZ-ul este anulat, toate celelalte acte sunt ilegale - şi cele de demolare, şi cele de expropriere, şi autorizaţiile de construire.


19 May 2011