România se bucură de o creștere economică susținută, spre deosebire de alte state europene. Consumul intern este principalul factor în această situație favorabilă, însă contribuie din plin și relaxarea fiscală sau nivelul scăzut al inflației. La nivelul Zonei Euro, tot consumul este un factor cheie pentru revenirea economică înregistrată acest an, subliniază analiștii.

38471-consum.jpgSpre deosebire de cele mai multe țări europene, România se bucură de o creștere economică susținută și de o rată scăzută a șomajului. Potrivit specialiștilor, consumul intern continuă direcția ascendentă conturată la începutul anului și rămâne, și pe sfârșit de an, principalul motor de creștere în România. Totodată, la întregul tablou contribuie nivelul foarte scăzut al inflației și recenta relaxare fiscală.

„Deși ritmul creșterii trimestriale a PIB-ului în România a încetinit la doar 0,1% în trimestrul  al doilea al acestui an (față de aproximativ 1% în fiecare din cele trei trimestre anterioare), creșterea anuală și-a continuat ritmul susținut, atingând 3,7% - față de 3,8% în trimestrul întâi. Creșterea a fost predominant determinată de consum, însă și investițiile și-au menținut recenta ascensiune. Creșterea veniturilor reale, potențată de inflația coborâtă și de o scădere treptată a șomajului, va impulsiona consumul pe parcursul ultimelor luni din 2015 și în 2016. În plus, reducerile de taxe au potențialul de a consolida și mai mult veniturile disponibile”, se arată în cea mai recentă analiză EY („EY Eurozone Forecast”).

Cele mai noi estimări ale specialiștilor arată o creștere a PIB-ului cu 3,5%, în creștere cu 0,4% față de estimarea din iunie 2015. De asemenea, pentru anul 2016 este prevăzută o creștere și mai mare, de 3,7%, ca urmare a cererii interne puternice și a îmbunătățirii balanței nete a exporturilor. Pentru perioada 2017-2019, ritmul va încetini, media stabilizându-se la aproximativ 3% pe an.

Privire de ansamblu asupra Zonei Euro: consumul, un factor cheie pentru revenirea economică

„Zona Euro traversează o perioadă favorabilă, beneficiind de pe urma prețurilor mai mici la energie, a unei rate de schimb mai competitive și a existenței unei cereri puternice de consum în Statele Unite și Marea Britanie. De asemenea, odată cu îmbunătățirea nivelului de încredere în mediul de afaceri, cheltuielile cu investițiile vor prinde avânt în 2016, determinând o creștere a PIB-ului de la 1,6% în acest an la 1,8% în 2016”, se arată în ediția din octombrie a „EY Eurozone Forecast” (EEF).

Consumul rămâne un factor cheie pentru revenirea Zonei Euro din a doua jumătate a acestui an. Prețurile mai mici la petrol continuă să reprezinte un stimulent pentru îmbunătățirea veniturilor. Drept urmare este estimată o creștere a cheltuielilor de consum cu 1,7% în 2015, cea mai mare din 2007 încoace. Cu toate acestea, odată cu revenirea pe creștere a prețurilor la energie, ritmul de creștere al cheltuielilor de consum este așteptat să se stabilizeze la 1,4% în 2016 și la o medie de 1,3% între 2017 și 2019.

„După incertitudinile din timpul acestei veri, Zona Euro se așază pe o traiectorie de creștere lentă, dar constantă. Factorii interni și externi s-au aliniat astfel pentru a susține revenirea în forță a Zonei Euro în 2015 și 2016. Încetinirea creșterii pe piețele emergente este un motiv de îngrijorare, dar aceasta este contrabalansată de consolidarea piețelor de export din Statele Unite și Marea Britanie. În același timp, odată cu trecerea a ceea ce a fost mai rău din perioada austerității fiscale, politicile fiscale vor îngreuna tot mai puțin creșterea economică”, subliniază specialiștii EY.

  • Exporturile Zonei Euro au înregistrat cea mai mare rată de creștere anuală din ultimii patru ani, în trimestrul al doilea, beneficiind de pe urma unei monede unice europene mai slabe
  • Se estimează o creștere de 4,8 % a exporturilor în acest an, încetinind ritmul de creștere la 4% în 2016, apoi la 3,6% în 2017 și la o medie de 3,4% între 2017 și 2019
  • În plus, previziunile privind creșterea exporturilor sunt supuse unui risc mai mare din cauza nesiguranței privind creșterea economică din China și a recentelor turbulențe de pe piețele financiare

În ciuda acestor vești bune, analiștii atenționează că șomajul va rămâne o problemă majoră, în următorii ani. Deși rata șomajului va continua să scadă, nu va ajunge sub 10% până în 2019. Companiile care își desfășoară activitatea în Europa vor fi nevoite să se adapteze la această „nouă stare de normalitate" a creșterii economice lente și constante pe întreg cuprinsul Zonei Euro, mai subliniază specialiștii, în cadrul aceluiași raport.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

13 October 2015