În oraşe precum Clujul, un apartament vechi de patru camere nu 0-951-2298129707fbdfbfd.jpg
mai poate fi achiziţionat cu mai puţin de 100.000 de euro

Macarale care înţeapă cerul. O imagine care, de anul acesta, nu mai este doar apanajul Bucureştiului. În marile oraşe din provincie, cartierele rezidenţiale aflate în construcţie sunt tot mai vizibile. În această febră imobiliară, Clujul sau Aradul „înghit" deja localităţi din apropiere precum Apahida sau Valdimirescu.

Deocamdată cererea mare de locuinţe a condus doar la o creştere spectaculoasă a preţului apartamentelor situate în imobilele vechi. Conjunctural, preţul metrului pătrat, fie el vechi sau nou, a ajuns să se egalizeze.

Toamna anului 2007 a reprezentat pentru Cluj-Napoca un punct de cotitură în ceea ce priveşte dezvoltarea imobiliară. „Dacă până acum apartamentele vechi erau mai scumpe decât cele noi, începând cu anul 2007 preţurile se egalizează", remarcă Oana Avram, reprezentantul agenţiei imobiliare clujene Profesional Casa.

Din 2002 şi până în 2007 preţurile apartamentelor s-au triplat. Locuinţele cu o singură cameră au atins în această toamnă preţuri-record, care în centru oraşului pot atinge chiar nivelul de 75.000 euro, pentru cele situate într-un imobil nou, sau de 70.000 de euro în cazul construcţiilor vechi. „Suma este echivalentul unui apartament cu patru camere la nivelul anului 2005", subliniază reprezentantul agenţiei clujene.

Preţul apartamentelor cu patru camere din oraş a depăşit de câteva luni pragul de 100.000 de euro. Cele mai ieftine sunt cele din Mănăştur, cu un preţ cuprins între 100.000 şi 110.000 de euro. În centrul Clujului, o astfel de proprietate poate atinge însă chiar un preţ de 200.000 de euro. În acest nou context, „o dezvoltare spectaculoasă a înregistrat oraşul Apahida.

Deşi acum câţiva ani era pentru clujeni doar un oraş de trecere spre Maramureş, acum a devenit o zonă rezidenţială bine cotată. Preţurile apartamentelor din Apahida sunt cu 5.000 până la 10.000 de euro mai mici decât ale apartamentelor din zonele mărginaşe ale Clujului şi, în viitorul apropiat, Apahida ar putea deveni o zonă rezidenţială intens populată de clujeni", afirmă Oana Avram.

La Tractorul se vor face... blocuri

Lucrurile se petrec similar şi într-un alt mare oraş al ţării, Braşovul. „În mai puţin de un an de zile, preţurile apartamentelor vechi au crescut cu 30%, cu greu putând fi achiziţionată o locuinţă cu mai puţin de 1.000 de euro pe metrul pătrat", arată Călin Clinciu, director de comunicare al agenţiei imobiliare Euroest. Tot el sesizează că, similar Clujului, diferenţele de preţ între un metru pătrat dintr-un bloc nou şi cel dintr-un imobil vechi tind să se niveleze.

„În acest context, tot mai mulţi oameni se arată dispuşi să treacă peste dezavantajul termenelor relativ mari de finalizare ale proiectelor rezidenţiale braşovene", precizează reprezentantul Euroest. În acest moment, oferta rezidenţială este formată în cea mai mare din imobile care au peste 20 de ani vechime. Acestea sunt caracterizate de suprafeţe mici, de instalaţii învechite şi nici vorbă de locuri individuale de parcare.

Dacă adaugăm la toate acestea mult clamatul dezechilibru dintre cerere şi ofertă, se poate explica interesul investitorilor pentru dezvoltarea rezidenţială a acestui oraş, cei mai mulţi dintre ei alegând să construiască la periferia Braşovului, la Ghimbav, Stupini sau Sânpetru.

Zona Tractorul pare însă a fi polul noilor dezvoltări rezidenţiale. Achiziţionată recent de un fond de investiţii britanic, fosta platformă industrială are toate caracteristicile unui viitor proiect imobiliar de succes, în care componenta locuinţelor va avea un loc important, prin prisma accesului facil către centrul oraşului.

Investiţii de 50 milioane de euro în locuinţele arădenilor

Municipiul Arad constituie cel mai important punct de intrare în România dinspre Uniunea Europeană. De aceea, cele mai dezvoltate segmente ale pieţei rezidenţiale sunt cele de retail şi industrial, abia în ultimul timp dezvoltatorii manifestând interes şi pentru rezidenţial. Cu toate acestea, proiectele nu lipsesc. Mai mult, reprezenţii agenţiei Eurisko arată în ultimul lor raport de piaţă că „Aradul este în plină expansiune şi apar cartiere care, în câţiva ani, îl vor lega de localităţile învecinate - Livada şi Vladimirescu".

Deocamdată însă oferta de locuinţe noi este încă redusă. Doar câteva proiecte au fost finalizate în 2006. Mult mai multe au fost începute în 2007. ANL a finalizat câteva blocuri în zona Micălaca şi are în proiect dezvoltarea altora, la ieşirea din municipiu, spre Deva. La nivelul întregului oraş, valoarea investiţiilor imobiliare destinate construcţiei de locuinţe este de aproximativ 50 de milioane de euro.

Cel mai important proiect presupune o investiţie de 34,7 milioane de euro. Complexul Red One UTA va scoate pe piaţă circa 1.000 de noi apartamente, amplasate în 14 imobile distincte. Data finalizării ultimei etape a proiectului dezvoltat de UTA Ared Arad este însă 2011. Preţurile celor mai mici unităţi locative încep de la suma de 27.000 de euro, cel puţin pentru prima fază a proiectului.

Un alt ansamblu semnificativ de pe piaţa arădeană este Subcetate Residential Park. Prima etapă a construcţiei presupune finalizarea a 10 blocuri de locuinţe, dar şi a 44 de case. 750 de euro plus TVA este punctul de plecare pentru proiectul dezvoltat de CasaRom. „Deşi ritmul construcţiilor a crescut în ultimii ani, cererea depăşeşte cu mult oferta existentă, ceea ce face ca preţul locuinţelor să fie ridicat. Majorările de preţuri şi chirii s-au înscris, pe parcursul anului trecut, în intervalul 20-30%", se precizează în raportul Eurisko.

» În Braşov, în mai puţin de un an de zile, preţurile apartamentelor vechi au crescut cu 30%

Călin Clinciu,
director de comunicare al agenţiei imobiliare Euroest

 

 

 

Sursa

22 October 2007