Patronatul Societăţilor din Construcţii (PSC) şi-a unit forţele cu Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) în războiul pe care îl poartă cu statul pentru recuperarea unor datorii care se ridică la circa 1 mld. euro.

15562-muncitori_e6ebaccaeb.jpg„În ianuarie 2010 nivelul creanţelor ce trebuiau recuperate de constructori se ridica la circa 2 mld. euro, din care Guvernul a anunţat că s-au plătit jumătate. Acestea sunt datorii aferente anului 2009, însă în noiembrie-decembrie încep să curgă facturile din urmă. De anul acesta probabil nu vor fi datorii prea mari, pentru că nu s-au făcut multe lucrări. Am creat această platformă alături de ARACO pentru a avea o poziţie întărită în discuţiile cu reprezentanţii Guvernului", a declarat Cristian Erbaşu, preşedintele PSC.

Cele două entităţi sunt pregătite să meargă până la paralizarea sectorului de construcţii dacă nu vor reuşi să îşi recupereze banii.

„În primăvară, în Polonia, s-au operat nişte modificări fiscale în domeniul construcţiilor şi ca răspuns companiile au blocat tot sectorul pentru câteva zile. La nivelul acesta ne dorim să ajungem şi noi", a comentat Răzvan Niculescu-Aron, vicepreşedintele PSC.

Potrivit lui Cristian Erbaşu, sectorul construcţiilor a avut într-un singur an o scădere foarte abruptă, iar companiile au fost prinse pe nepregătite, la fel ca şi în perioada de creştere economică. Valoarea proiectelor din construcţii a scăzut la jumătate în această perioadă, situaţie care a determinat disponibilizarea a 30-40% din angajaţi.

„Potrivit datelor de la Camera de Muncă, pe şantierele deschise acum lucrează 250-300.000 de muncitori, în comparaţie cu 400-500.000 cât erau înainte de criză. Din cei care sunt evidenţiaţi ca muncitori activi, mulţi nu şi-au primit salariile sau firmele nu le-au plătit impozitele", menţionează Erbaşu.

Salvarea în mediul privat

Constructorii au încetat să mai ceară ajutorul statului pentru revigorarea sectorului şi au început să caute soluţii de redresare în mediul privat şi în zona fondurilor europene.

Mult promisele proiecte ANL par să nu mai înceapă din lipsa fondurilor, care trebuiau să vină din vânzarea locuinţelor date în folosinţă. Zona de reabilitare termică este blocată şi ea din acelaşi motiv, iar soluţia de creditare oferită de Guvern nu are succesul aşteptat.

„Trebuie să fie multe investiţii în 2011. Sunt fonduri structurale ce trebuie absorbite. În timp de criză investiţiile reprezintă medicamentul unei astfel de boli. Sunt şi investiţii strategice. Nu trebuie să ne bazăm doar pe bugetul de stat sau pe fonduri europene, ci şi pe investitorii care vor să se implice în România", a subliniat preşedintele PSC.

Eliminarea dumpingului

Protocolul de colaborare dintre PSC şi ARACO presupune şi crearea unei platforme care să promoveze certificarea constructorilor.

Cele două asociaţii patronale au realizat un proiect de lege care se află pe masa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar reprezentanţii mediului privat speră să se ajungă la un consens între cele două părţi până la finalul acestui an.

„În criză se ajunge la situaţii critice. Apar contestaţii justificate sau nejustificate care blochează o serie de proiecte şi în final tot noi pierdem. Aceste firme nu trebuie să mai aibă voie să participe la licitaţii. Vrem să creăm o comisie patronală sub supravegherea statului prin care firmele din construcţii să primească un certificat profesional conform competenţelor", spune Cristian Erbaşu.

În relaţia cu structurile statului, cele două asociaţii susţin şi aplicarea TVA diferenţiat, între zero şi 5% pentru activitatea din construcţii.


Sursa

8 December 2010