Constructorii afirma ca statul este cel mai prost administrator de fonduri, iar primul lucru care trebuie facut de Guvern pentru a relansa piata constructiilor este sa achite facturile pentru lucrari la timp, prin reducerea masiva a cheltuielilor bugetare si dirijarea fondurilor catre investitii in infrastructura.

Principala problema a pietei constructiilor in acest an a fost achitarea de catre autoritatile publice a obligatiilor de plata restante in relatia cu operatorii economici privati, ceea ce a condus la dezechilibre severe in randul constructorilor.

In plus, statul nu a inceput proiecte majore de infrastructura de la inceputul anului, adancind tot mai mult criza din constructii.

Constructorii au solicitat de la inceputul anului eliminarea platii TVA la incasare, ci la facturare si prezentarea transparenta a procesului de investitii - ce proiecte vor fi scoase la licitatie si care au finantare, insa pana in prezent Guvernul nu a solutionat aceste cereri.

"Platile de la stat intarzie in continuare pentru ca bugetul se alimenteaza prost. Pentru a scoate piata constructiilor din impas trebuie finantate lucrarile de infrastructura si de mediu, extins calitativ si cantitativ programul de reabilitare termica si modificata legea achizitiilor publice, astfel incat companiile care participa sa fie analizate de pe pozitii egale", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

Phillipe Platon, directorul financiar al Lafarge Ciment, cel mai mare producator de ciment de pe piata locala, cu afaceri anuale de peste 400 mil. euro, sustine ca Guvernul trebuie sa continue proiectele pentru reconstructia de locuinte, scoli si spitale si sa relanseze creditul ipotecar, concomitent cu implementarea unor masuri de sustinere a stabilitatii financiare a IMM-urilor.

"Pentru ca sectorul constructiilor, motor al cresterii economice pana in 2008, sa poata genera efecte pozitive si in actualul context, trebuie simplificat sistemul fiscal si eficientizate procedurile de rambursare a impozitelor platite in plus sau a TVA, pentru normalizarea situatiei restantelor institutiilor statului la plata facturilor, in mod special ale consiliilor locale", afirma Platon.

Amanarea platilor de catre stat poate induce multe greutati pentru companii, inclusiv falimentul, situatie care va avea un efect negativ asupra bugetului, pentru ca firmele care dau faliment nu isi mai platesc taxele.

Sursa

6 May 2009