Românii nu sunt foarte atraşi de domeniul asigurărilor, iar temerile lor pot fi justificate. Companiile de asigurări se prăbuşesc sub greutatea concurenţei acerbe şi a crizei economice, numărul clienţilor nemulţumiţi creşte şi chiar voci grele ale industriei atrag atenţia asupra riscurilor la care te supui atunci când închei o poliţă de asigurare. Realitatea nu este tocmai roz, dat fiind faptul că marile companii din industrie, cele mai cunoscute, sunt în topul celor care nu achită daunele.

31187-homeowners-insurance.jpgParadoxal, cel mai mare risc cu care se confruntă companiile de asigurări este valul de noi reglementări introduse la nivel naţional. Iar acest lucru este valabil atât în România cât şi în restul lumii. La noi, lucrurile se complică şi mai tare, căci piaţa asigurărilor a fost puternic lovită de criză, iar în contextul competiţiei acerbe, preţul a scăzut până la un nivel nesustenabil. Acest lucru se traduce în riscuri uriaşe pentru clienţi.

„Piaţa este dominată de societăţi de asigurare care încalcă cele mai simple reguli din domeniu, întocmesc poliţe RCA la tarife nesustenabile, iar la nevoie, nu despăgubesc clienţii. Aceste companii nu au fost sancţionate la momentul potrivit deoarece se practică în piaţă traficul de influenţă, unele firme fiind favorizate”, a declarat Constantin Buzoianu, preşedintele demis al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Nume importante se află în topul companiilor care nu plătesc daunele

Neplata despăgubirilor este chiar cel mai reclamat aspect, după cum arată studiile Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Din cele 7.400 de plângeri fondate, întocmite de către clienţi, peste 6.900 au ca subiect acest aspect. Procentual vorbind, este vorba despre 93,87% din totalul de petiţii încheiate în anul 2012. Din aceste plângeri, CSA a făcut un top al companiilor de asigurări care uită cel mai des să îşi facă treaba. Astfel, primele cinci locuri în topul celor mai reclamate companii de asigurări sunt ocupate de:

  • Astra – peste 2.300 petiţii (31% din total)
  • Euroins – peste 1.500 petiţii (20% din total)
  • Omniasig – peste 1.300 petiţii (18% din total)
  • Asirom – peste 900 petiţii (12% din total)
  • Carpatica Asig - 362 petiţii (4% din total)

În clasament urmează Uniqa Asigurari, 263 petiţii, City Insurance, cu 126 petiţii, Generali România, cu 113 petiţii, Groupama, cu 109 petiţii şi Allianz-Ţiriac, cu 87 petiţii (1,17%). Mai mult de jumătate dintre reclamaţii sunt în Bucureşti, iar numărul lor creşte constant în toată ţara.

În ultimele luni ale anului 2012, dinamica lunară a evidenţiat o tendinţă crescătoare. Numărul ridicat de petiţii a fost influenţat de atât de creşterea cu 6% a subscrierilor companiilor de asigurări, cât şi de încheierea unui număr de peste 397.000 dosare de daune avizate şi nelichidate în 2011, conform documentelor CSA. 

Managementul companiilor de asigurare, responsabil de schimbare

Situaţia nu pare deci să se redreseze, din contră chiar, iar singura metodă de a ieşi din acest impas este o schimbare radicală în planul de afaceri al companiilor din industrie.

„Este ironic faptul că cele mai mari riscuri ale industriei vin din partea reglementărilor, cele care sunt menite să reducă riscurile, într-o perioadă în care condiţiile de operare şi de garantare  sunt, de asemenea, foarte dificile. Nu este surprinzător faptul că aceste presiuni sunt reflectate într-o preocupare crescută faţă de abilitatea managementului de a le gestiona”, a declarat David Lascelles, editorul raportului Insurance Banana Skins.

„Este nevoie de o întărire a politicii de management al riscului şi de îmbunătăţirea eficienţei operaţionale pentru a putea traversa această perioadă şi a reveni la o creştere durabilă”, completează Paul Facer, Partener de Audit pentru Sectorul Financiar, PricewaterhouseCoopers România.

Societăţile de asigurări au plătit în anul 2012 un volum total de indemnizatii brute pentru asigurări generale şi de viaţă în valoare de 1 miliard euro, în creştere cu 6% faţă de anul 2011. La nivelul întregii pieţe de asigurari, rezultatul net al activitatii din anul 2012 a fost negativ, pierderea totală fiind de 74.7 milioane euro, în scădere uşoară faţă de anul precedent. Cele mai multe poliţe întocmite sunt de tipul Casco şi RCA, urmate de poliţele contra incendiilor şi calamităţilor naturale.

CITEŞTE ŞI: Proprietăţile cu risc scăzut, una dintre cele mai stabile investiţii. Ce trebuie să ştii înainte de achiziţie?

 

24 July 2013