Coface: 60% din intarzierile la plata apartin firmelor din constructiiNumarul de intarzieri la plata raportate de firmele asigurate din portofoliul Coface in relatia cu clientii lor s-a dublat in noiembrie, aproximativ 60% dintre incidente provenind din sectorul constructiilor, puternic afectat de criza financiara mondiala, a anuntat, marti, Coface Romania.

Criza financiara internationala a facut ca multe dintre companii, inclusiv din distributia bunurilor de larg consum si IT sa aiba probleme de lichiditate si dificultati in accesarea finantarilor bancare.

Potrivit companiei de management al riscului de credit, primul semnal al unui relativ blocaj financiar a existat inca din iunie-iulie, cand procesul de colectare a sumelor cu scadenta depasita se derula cu greutate, potrivit datelor raportate de asiguratii din portofoliul Coface Romania.

In ultimele luni, companiile au inceput sa aiba greutati in finantarea platilor pe termen scurt catre furnizori, atunci cand finantarea nu era posibil de realizat din propriile incasari.

In plus, criza de lichiditati a companiilor din Romania a fost confirmata si de cresterea numarului de firme ale caror instrumente de plata incep sa fie refuzate de banci din cauza lipsei fondurilor din conturi. Coface a verificat in octombrie si noiembrie 3.500 de companii din baza proprie de date si a descoperit ca 5% dintre acestea aveau incidente de plata inregistrate, iar doua treimi aveau incidente noi (din ultima luna).

Numarul de incidente in sine este ingrijorator (in cazul Coface, numarul crescand cu 30% fata de verificarile din prima jumatate a anului), dar Coface Romania este preocupata de faptul ca in foarte multe cazuri incidentele sunt inregistrate de companii care anul trecut prezentau situatii financiare bune.

Circa 2.000 de noi proceduri de insolventa au fost deschise in ultimele doua luni

Conform datelor publicate de Buletinul Insolventelor, in lunile octombrie si noiembrie au fost deschise aproape 2.000 de noi proceduri de insolventa. Coface arata ca procedura insolventei este utilizata tot mai des, devenind o masura de recuperare a debitelor restante chiar si atunci cand debitorul este o companie mare si aparent solvabila.

Potrivit Coface, lipsa lichiditatilor impiedica firmele sa-si achite datoriile catre creditori, iar indatorarea face ca peste 90% din activele firmelor sa fie gajate catre banci.

"Inca nu am vazut nivelul cel mai de jos al acestei crize. 2009 va fi un an de sacrificiu, in care toate sectoarele si companiile vor suferi. Vor rezista companiile care vor implementa corect programe de restructurare si gestionare a riscurilor si al caror management va putea anticipa si contracara principalele pericole ce vor avea impact asupra companiei in urmatoarele 12 luni", a declarat directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu.

Sursa

10 December 2008