Immoeast amana sau anuleaza proiecte locale de 2,4 mld. euroFondul austriac de investitii Immoeast, unul dintre cei mai activi investitori la nivel local in ultimii doi ani, amana sau anuleaza 54 de proiecte in Romania, cu o valoare de piata estimata la 2,4 mld. euro, potrivit raportului financiar pe primul semestru al fondului austriac. Anul financiar la care se raporteaza fondul incepe in luna mai a fiecarui an calendaristic.

Cea mai mare pondere a proiectelor amanate sau anulate in totalul portofoliului Immoeast la nivel international o au proiectele din Romania. In raportul aferent perioadei 1 august-31 octombrie 2008 se arata ca portofoliul Immoeast in Romania cuprinde 80 de proprietati, cu o suprafata inchiriabila de peste doua milioane de metri patrati si o valoare estimata la putin peste un miliard de euro. Astfel, numarul de proiecte a scazut cu 54 fata de cel raportat in perioada mai-iulie, de la 134 la 80 de proprietati, fiind scoase din calcul cele care au fost amanate sau anulate. La finele lunii iulie, valoarea de piata a celor 134 de proiecte era estimata la 3,44 mld. euro.

"Immoeast a oprit majoritatea activitatilor de dezvoltare pentru a securiza lichiditati viitoare. 29 de proiecte au fost amanate si 51 au fost anulate", mentioneaza reprezentantii companiei in comunicatul de presa aferent raportului financiar dat publicitatii ieri. Astfel, in raportul semestrial figureaza un numar total de 233 de proiecte, fata de 504, cate apareau in datele financiare ale primului trimestru. Valoarea proprietatilor Immoeast a scazut si ea ca urmare a excluderii acestor proiecte cu 6,44 mld. euro. In acest context, ponderea portofoliului de pe piata romaneasca in totalul activelor detinute de grupul austriac a scazut cu aproape opt puncte procentuale, de la 31,6% la 23,7%, in continuare cea mai mare pondere pe tari.

Conform ultimului raport financiar al Immoeast, randamentele investitionale (yield-urile) din Romania au crescut considerabil pana in luna octombrie, atingand nivelul de 8,08% pe birouri, 8,81% pe retail si 8% pe logistica. Immoeast a inregistrat pierderi nete de 1,86 mld. euro in perioada analizata, fata de un castig inainte de taxe de 299 mil. euro in intervalul corespunzator din 2007, din cauza efectelor crizei financiare globale si a turbulentelor din pietele de credit, care au generat o "criza masiva de lichiditate". In prezent, Immoeast dispune de lichiditati in valoare de doar 19,2 mil. euro, in scadere cu 55,6%. "Immoeast se confrunta, in prezent, cu cea mai dificila faza din istoria sa (...) O parte semnificativa a problemelor actuale sunt rezultatul deciziilor luate in 2007 de conducere, care au acum efecte negative asupra lichiditatii", se arata in raportul financiar al grupului.

Sursa

19 December 2008