Guvernul a decis să modifice din nou Codul fiscal. Noul text a fost deja publicat în Monitorul Oficial. Potrivit schimbărilor aduse de guvernanţi, cei care îşi închiriază locuinţele vor fi obligaţi de acum înainte să plătească CAS.

16673-chirii.jpgO modificare a normelor Codului Fiscal prevede schimbarea încadrării fiscale a celor care închiriază mai mult de cinci proprietăţi. Altfel spus, de acum înainte statul va considera aceste venituri ca fiind venituri din activităţi independente şi vor fi taxate ca atare. Până acum veniturile din chirii erau taxate doar cu 16%, pentru cele din activităţi independente se plătesc acum şi contribuţii CAS.

"Statul român se luptă de mult să introducă pe segmentul imobiliar reguli de impozitare. Să nu uităm că statul a făcut o mare ofensivă de impunere a plăţii TVA-ului pentru cei care vindeau imobile în mod sistematic, iar noua măsură stabilită de Codul Fiscal se încadrează în aceeaşi tendinţă. Logica este că proprietarii care au mai mult de cinci locuinţe pe care le închiriază deja fac „industrie", adică fac nişte acte comerciale şi în consecinţă statul a considerat că trebuie să îi încadreze la plata CAS-ului. Dacă este să privim modul de impunere practicat în ţările civilizate, măsura pare bizară pentru că eu nu am cunoştinţe să se întâmple undeva aşa ceva. În mod evident statul român în lipsă de fonduri apelează şi la astfel de măsuri" susţine Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

Această măsură nu-i va afecta pe cetăţenii de rând care au o proprietate, două şi scot un ban în plus din închirierea lor. Cei mai afectaţi vor fi cei care au dezvoltat proprietăţi rezidenţiale pe persoană fizică şi care au unităţi locative nevândute pe care le închiriază.


2 March 2011