Principalele datorii ale firmelor cu probleme din mall-uri sunt chiriile neplătite, în timp ce datoriile către bănci sau alţi creditori sunt cu mult mai mici.

17866-21mall.jpgMulte firme au decis să se extindă, în plină criză, prin deschiderea unui magazin într-un mall. Pentru unele dintre acestea, rezultatul a fost intrarea.

în insolvenţă, datoriile fiind în mare parte către mall-ul unde au deschis un nou magazin. Astfel, decizia de a intra în mall s-a dovedit pentru aceste firme cea mai proastă alegere.

Speranţa accelerării vân­zărilor sau a creş­terii notorietăţii prin închirierea unui spa­ţiu în mall a avut uneori drept rezultat doar o înglodare şi mai mare în datorii a firmelor locale. Există firme din Galaţi, Constanţa sau Baia-Mare care au decis să deschidă, într-o perioadă de dificultăţi financiare, un nou magazin. Nu oriunde însă, ci în mall-urile din Ca­pi­tală. Dintre aceste firme, unele au intrat în faliment fără a putea plăti chiriile mari din vânzările aproape inexistente. Vina nu este însă doar a firmelor, ci şi a mall-urilor întrucât nu de puţine ori proprietarii de mall-uri au accceptat chiriaşi cu probleme financiare evi­den­te. Principalul motiv a fost obsesia gradului de ocupare. Mall-ul trebuia umplut cu orice preţ, chiar dacă noii chiriaşi nu aveau experienţa şi puterea financiară de a-şi susţine prezenţa într-un ma­re centru comercial, unde chiriile nu sunt tocmai mici. Dacă aceste firme se aşteptau ca intrarea într-un mall să le aducă vânzări nebănuit de mari, lucrurile s-au petrecut exact pe dos: vânzări puţine şi chirii foarte greu de plătit.

De cealaltă parte, există destule situaţii în care pro­prie­tarii de mall-uri au pri­mit chiriaşi care abia au scă­pat de faliment sau care a­veau o situaţie financiară ne­sigură. Nu sunt puţine nici cazurile în care chiriaşii care au părăsit mall-ul pe uşa din dos sunt de negăsit. O altă si­tuaţie frecvent întâlnită este aceea în care vânzarea averii chiriaşului falimentar nu a­co­peră nici pe departe chiria rămasă neplătită în mall.

Vom vorbi în continuare despre mai multe cazuri de insolvenţă din câteva centre comerciale bucureştene.

Cazuri din Liberty Center

I&J Fashion, care şi-a des­chis un magazin de accesorii în Liberty Center, printr-un contract de închiriere din noiembrie 2008, este acum în faliment, la cererea mall-ului. Peste 80% din datoriile firmei sunt către Liberty Center. Mall-ul are de recuperat peste 330.000 de lei de la chiriaşul cu accesorii. Ad­ministratorul firmei însă nu a putut fi găsit şi nici nu a predat actele cerute în cazul procedurii de insolvenţă.

Magazinul de îmbrăcă­min­te Big Star şi-a cerut de curând insolvenţa. O ce­rere de acelaşi gen a fost fă­cută şi de mall, care are o creanţă ga­rantată de peste 460.000 de lei, care urmează a fi rea­nalizată.

La finele anului 2008, Ili Bijoux & Design a deschis un magazin în Liberty, dar du­pă puţin timp şi-a cerut in­solvenţa. Tribunalul a dispus dizolvarea firmei în ia­nuarie, iar bunurile acesteia urmează să fie vândute de lichidatorul judiciar, pentru plata datoriilor.

Cofetăria Lch Textilex a deschis o unitate şi în mall-ul Liberty în august 2008. Ad­ministratorul judiciar cre­de că o reorganizare a firmei ar putea conduce la plata da­to­riilor, având în vedere că fir­ma are în curs de derulare 29 de contracte, chiar dacă e în insolvenţă. Mall-ul solicită o sumă care depăşeşte 2,3 mi­lioane de lei, chiar dacă creanţele admise au fost mult mai mici.

Magazinul de îmbrăcă­min­te CSV Trading a intrat în insolvenţă, la cerere. Fir­ma a decis anul trecut în­chi-derea magazinului din mall, iar evaluarea bunurilor s-a făcut chiar în prezenţa unui reprezentant al Liberty Cen­ter. Firma a rămas cu haine în valoare de peste 22.000 de lei şi mijloace fixe de aproa­pe 8.000 de lei, care urmează a fi scoase la licitaţie.

Nici cafenelele nu au me­reu succes în Liberty. Astfel, în cazul operatorului de ca­fe­ne­le Delta MTG Services, in­trat în insolvenţă, jumă­ta­te din tota­lul datoriilor sunt că­tre mall. Cifrele prelimina­re in­dică o creanţă a Liberty de peste 350.000 de lei, mult mai ma­re decât datoriile pe care le are Delta către ceilalţi creditori.

MG ARESS a încercat să vân­dă în mall accesorii şi us­tensile pentru bucătărie, când a deschis un magazin a­co­lo la finele anului 2008. Nu după mult timp a solicitat in­solvenţa. În plus, peste jumă­ta­te din datoriile totale ale fir­mei sunt către Liberty Center.

Cum se falimentează la Unirea

Comerciantul de electro-ni­ce Bizzet Impex este aproa­pe recidivist când vine vorba de insolvenţă. Firma a scă­pat ca prin urechile acului de insolvenţă în 2007, după ce s-a închis procedura ca ur­mare a faptului că şi-a plătit datoriile. Nu a mai scăpat însă în 2010, când Unirea Shop­ping Center i-a cerut insolven­ţa ca urmare a chiriilor neachitate şi a pena­li­tăţilor de în­târziere, care au depăşit 140.000 de lei. Firma deţinea spre final un stoc de frigidere, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, uscătoare de rufe, hote, în va­loare totală de 31.485 de lei plus TVA, conform raportului de evaluare. Acestea au fost vândute cu circa 18.000 de lei, conform unui raport RVA Insolvency, adică puţin peste jumătate din preţul de evaluare. Peste 1.000.000 de lei au rămas ne­plătiţi celorlalţi creditori.

Împotriva firmei Roxy Fashion, Unirea a depus o cerere de insolvenţă încă de la finele anului 2009. Cum nu s-a dorit reorganizarea fir­mei, tribunalul a dispus începerea procedurii de faliment, dar şi dizolvarea societăţii debitoare, în octom­brie anul trecut. Firma are că­tre Unirea o datorie de aproape 60.000 de lei.

Probleme are şi Reflec­tions Textil. Unirea Shop­ping Center a dat firma în judecată într-un dosar având ca obiect o ordonanţă de plată. Firma a intrat astfel în insolvenţă, printr-o decizie a tribunalului din luna apri­lie. Tot din do­me­niul textil este şi firma Confex Prod De­sign (fosta L.T.U. Studio De­sign). Aceasta a cerut direct falimentul, care a fost acceptat de tribunal, ca urmare a faptului că firma a înregistrat mari pierderi fi­nan­ciare. Astfel, magazinul din Unirea a fost închis, lă­sând în urmă datorii neplă­ti­te de peste 360.000 de lei către centrul comercial.

Mall-ul din Băneasa

Centrul comercial a avut în ultima perioadă procese cu mai multe firme dintre care amintim Tina R, Trotter Restaurant, Modes Shoes, Skandinavian Group şi Rati­te­le Prim. De asemenea, u­ne­le firme precum magazinul de haine de damă Callio­pe sau Home Fashion au ales să plece din Băneasa. Impor­ta­torul de mobilier Home Fa­shion a plecat pe bulevardul Banu Manta, unde şi-a des­chis un magazin propriu.

Alte firme cu care mall-ul a avut relaţii comerciale au in­trat însă în insolvenţă. A­min­tim aici Galbet, importator şi distribuitor de produse cosmetice. În cazul a­cestei fir­me, tribunalul a dispus la înce­pu­tul anului dizol­varea. De de­par­te, cea mai mare creanţă către a­ceas­tă firmă o are mall-ul din Băneasa, în valoare de peste 500.000 de lei. Tot aici putem aminti magazinul de textile Kapoks. Datoriile că­tre mall-ul lui Gabriel Po­po­viciu se apropie de 1,2 mi­lioa­ne de lei şi sunt aproximativ 60% din totalul datorii­lor firmei către creditori. În noiembrie, tribu­na­lul a dispus radierea firmei. Euro Insol, lichidato­rul judiciar al companiei da­tornice, sus­ţi­ne însă că ad­mi­nistratorii societăţii debitoare nu au putut fi identificaţi.


Sursa

2 May 2011