Băncile vor cere statului român să acopere pierderile provenite din aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, o bancă mare pregătindu-se să facă acest lucru pe cale juridică, a declarat, pentru HotNews.ro, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

"Băncile aşteaptă ca anumite pierderi să le solicite reglementatorului, adică statului român. Cel puţin o bancă foarte mare face acest lucru în momentul de faţă.

Şi vor mai urma şi alte bănci. Va face acest lucru pe cale juridică", susţine Cinteză, fară a preciza însă numele băncii.

Potrivit acestuia, instituţiile statului nu ar trebui să se implice în stabilirea nivelului dobânzilor la creditele acordate de bănci.

"Nu poţi să intervii administrativ în nivelul dobânzilor. Instituţiile statului nu ar trebui să se implice în aşa ceva. Este aberant", a mai spus Cinteză.

OUG 50/2010, care a intrat în vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii în legislaţia românească a Directivei Europene 48/CE/2008. Prevederile actului normativ se aplică atât contractelor de credit noi, cât şi celor aflate în derulare.

20 September 2010