Este de datoria profesioniștilor imobiliari să urmeze un set de reguli și să aibă în vedere interesul clientului, chiar dacă autoritățile nu se implică să suficient de mult în acest domeniu. Totodată, agenții imobiliari nu trebuie să scape din vedere faptul că procesul de instruire nu se oprește niciodată. Despre norme de reglementare ale industriei imobiliare, importanța apartenenței la o asociație de profil sau importanța educației, IMOPEDIA.ro a stat de vorbă cu Chris Polychron, președintele National Association of Realtors (NAR), cea mai importantă asociație profesională din Nordul Americii.

36404-p_interviu.jpgExistă voci care se plâng de lipsa unui set de norme care să reglementeze industria imobiliară din România, însă există și păreri conform cărora lucrurile ar trebui să rămână relaxate. Ce părere aveți?

Nu cunosc cu exactitate tendințele europene, dar în Statele Unite ale Americii, nu este nicio intenție momentantă de a relaxa legislația. La noi, legile sunt puse la punct de comisiile specializate în real estate. Fiecare stat are propriile legi imobiliare, iar piața locală este reglementată de aceste legi. Noi, ca și realtori, suntem obligați să protejăm publicul prin legislație și, în plus, respectăm un cod etic. Cred cu sinceritate că fără toate aceste reglementări, ne-am întoarce în Vestul Sălbatic. Astfel că personal, nu sunt de acord cu o relaxare a legislației, nu cred că este o idee bună.

Considerați că domeniul ar trebui să fie reglementat de autorități sau ar trebui să fie o acțiune voluntară?

Din punctul meu de vedere, consider că modelul american este unul de succes, astfel că voi face referire la el. În SUA, există această tendință de auto-reglementare în domeniul imobiliar, dar aceasta este făcută întotdeauna în parteneriat cu autoritățile. Drept urmare, aș încuraja o țară precum România să aibă niște legi generale de ocrotire a publicului, un sistem de protecție a consumatorului. Separat de aceasta, profesioniștii din branșa imobiliară trebuie să aibă propriul cod etic pe care să îl respecte cu sfințenie.

În cazul în care autoritățile nu se implică suficient de mult pentru a reglementa domeniul imobiliar, eu cred că este de datoria profesioniștilor din piață să urmeze niște reguli, să respecte un cod etic, să pună clientul în centrul atenției și să aibă ca principal interes interesul acestuia. Într-o țară în care cei care își desfășoară activitatea în piața imobiliară sunt înscriși în asociații profesioniste, lucrurile se simplifică. De exemplu, pot afirma fără dubiu că toți realtorii respectă codul etic, protejează și au în vedere interesele consumatorului.

Există diverse asociații în România – toate sunt bine intenționate, dar separate. Cum vedeți acest fapt?

Aș vrea să subliniez că o singură voce se afirmă mult mai puternic decât mai multe voci. Cu acest lucru, nu intenționez să descurajez organizațiile sau asociațiile care există, însă le sfătuiesc să reușească să își reunească nu doar viziunile, ci și modul de acțiune. Dacă văd vreo cale de a se înțelege și de a acționa împreună, le sfătuiesc să o urmeze. La urma urmei, interesele sunt aceleași, iar orgoliile trebuie lăsate deoparte. De pe urma unei astfel de tendințe, ar beneficia toți românii, fie că este vorba de clienți sau de agenți imobiliari.

De exemplu, în Statele Unite nu poți fi agent imobiliar, decât dacă ești licențiat. În total, avem circa 2 milioane de agenți imobiliari, iar 1,1 milioane dintre aceștia sunt realtori (n.r.: agenți imobiliari înscriși în National Association of Realtors). Foarte important de menționat este faptul că 90% dintre proprietățile imobiliare din SUA sunt vândute de realtori. În același timp, 5% dintre acestea sunt for sale by owners și doar restul de 5% sunt tranzacționate de cei care nu sunt înscriși în NAR. Cifrele grăiesc de la sine. Fondată încă din anul 1908, National Association of Realtors este cea mai mare și mai puternică asociație profesională din America de Nord, ce funcționează ca o organizație ce se auto-reglementează.

Din câte observ, există demersuri demne de laudă și în România și sper că din ce în ce mai mulți profesioniști vor lua parte la eforturile de a reuni într-o singură organizație pe toți cei care vând și activează în real estate. Este extrem de important atât pentru întreaga branșă, cât și pentru clienți, ca aceștia să facă parte dintr-o singură organizație.

Cât de importantă este educația, pentru un agent imobiliar?

Extrem de importantă, în adevăratul sens al cuvântului. Nu aș spune acest lucru, dacă nu aș putea să mă dau pe mine ca exemplu: nu sunt doar realtor, ci sunt și specialist rezidențial certificat (Certified Residential Specialist, CRS), absolvent al Institutului Agentului Imobiliar (Graduate Realtor Institute), dețin atestatul internațional de specialist în proprietate (Certified International Property Specialist, CIPS), iar luna viitoare vor obține atestatul de reprezentant acreditat al cumpărătorului (Accredited Buyer Representative, ABR). Dețin toate aceste diplome și încă studiez, chiar dacă am 70 ani. Consider că este extrem de important să nu oprești niciodată procesul de învățare, meseria de agent imobiliar presupune să te instruiești continuu.

CITEȘTE ȘI ALTE INTERVIURI, CU SPECIALIȘTI STRĂINI:

18 February 2015