Anul 2009 a adus alinierea chiriilor la birouri in zona est-europeana.Anul de criza 2009 a trecut peste piata spatiilor de bi­rouri din Europa de Est ca un buldozer, taind cu lama orice deviere de la media regio­nala. La finele anului trecut, in toate ca­pitalele est-europene chiriile cerute de pro­prietarii cladirilor de clasa A s-au ali­niat la nivelul 16-23 euro/mp pe luna.

sursa:financiarul.comCea mai notabila reducere a pretului chiriilor la birourile de clasa A a fost consemnata la finele anului trecut in capitala Poloniei.

Scaderea cu 34,3% a chiriilor medii percepute pe piata cladirilor de birouri din Varsovia a pus punct procesului de aliniere a indica­torului prime office rent in principalele state din Europa de Est si Balcani (ex­ceptand membrele CSI).

Astfel ca, in prezent, indiferent unde decide o com­panie straina sa-si deschida sediu de firma, la Praga, Belgrad, Zagreb sau Budapesta, va plati un pret ce variaza intre 16 si maximum 23 euro/mp pe luna.

Practic, avand in vedere faptul ca nivelul chiriilor s-a aliniat in aceasta regiune a Europei, decizia de a alege una sau alta dintre destinatiile est-europene depinde astazi de alti factori - mediul economic, calitatea infrastructurii, nive­lul de calificare a angajatilor etc.


Sursa

12 January 2010