Băncile au timp până pe 4 februarie să se gândească la Prima Casă 2. Programul nu va include doar locuinţe noi, pentru a nu încălca legile concurenţei, dar băncile vor descuraja achiziţionarea de locuinţe vechi.

sursa:capital.roSăptămâna aceasta, Ministerul Finanţelor Publice, alături de reprezentanţi ai bancherilor şi ai celorlalte părţi implicate, va decide sub ce formă va funcţiona programul Prima Casă 2. „Pe 4 februarie urmează ca reprezentanţii băncilor care vor să continue cu Prima Casă să aibă o întâlnire cu cei de la Ministerul Finanţelor.

Fiecare bancă va veni cu o propunere privind noua formă a programului, urmând să se aleagă cea mai bună variantă. Ministrul finanţelor este cel care are ultimul cuvânt. Băncile, prin ARB (Asociaţia Română a Băncilor), vor trimite informaţii din zona lor de expertiză, mai ales reglementarea garanţiilor şi, în general, tot ceea ce ţine de partea de creditare ", explică surse bancare.

Instituţiile de credit evită, deocamdată, să dea foarte multe detalii despre viziunea lor asupra programului guvernamental de garantare a creditelor pentru locuinţe, însă niciuna dintre ele nu pare să agreeze o variantă în care locuinţele din program ar urma să fie obligatoriu nou-construite. Această ultimă posibilitate o susţin însă constructorii şi dezvoltatorii imobiliari.

„Asociaţia Română a Băncilor a avut o serie de discuţii cu băncile partenere pentru a pregăti propuneri privind lansarea produsului Prima Casă în varianta a doua. Până în prezent, se cunoaşte intenţia autorităţilor de a include în program în primul rând locuinţe noi. Propunerea băncilor va fi însă de a nu considera locuinţele nou-construite ca singurul tip eligibil", spun bancherii.

 

Sursa

2 February 2010