Chiriile solicitate pentru apartamentele din Capitală vor continua să scadă anul acesta, majoritatea estimărilor analiştilor din piaţă  apreciind o reducere cu încă 10%-20%.

foto:capital.roDeşi poate părea ciudat, situaţia delicată de pe piaţa achiziţiilor de locuinţe este întrecută de cea de pe piaţa închirierilor rezidenţiale, unde actuala criză a provocat mişcări serioase.

Pentru marea majoritate a celor afectaţi financiar de criză, cheltuielile din aria imobiliară sunt semnificative. Fie chirii, fie credite. Cei care domiciliau cu chirie şi-au permis să renunţe primii la vechiul apartament, întrucât mobilitatea lor era mult mai mare. A rezultat o primă reacţie, regăsită în creşterea cererii de apartamente mai ieftine, cu un număr mai mic de camere sau amplasate în zone mai ieftine", explică analistul financiar Dan Ionaşcu, partner Parker Lewis.

Cu vânzările blocate, mulţi proprietari au preferat venitul mai mic, dar constant, provenit din închiriere. De curând, pe piaţă a apărut o supraofertă, iar preţurile de închiriere au scăzut la circa 65%-70% din nivelul pretins în 2008 de către proprietari. Ce nu s-a schimbat este relaţia proprietar - chiriaş, mai mereu tensionată atât din motive de necunoaştere a legislaţiei, cât şi, sau mai ales pentru că majoritatea tranzacţiilor de închiriere rezidenţială se fac fără contract.

Gâlceava chiriaşului cu proprietarul

Multe din relaţiile proprietar - chiriaş se desfăşoară în afara legii, la mica înţelegere, fapt ce îl transformă pe proprietar în evazionist, iar pe chiriaş îl lipseşte de puterea de a se apăra, din punct de vedere legal, în cazul unui litigiu", continuă Ionaşcu.

Sursa

27 January 2010